Събота,

Брюксел съди България заради ДДС облекчения за САЩ

От: Failed to load user -
3026
Брюксел съди България заради ДДС облекчения за САЩ
A
A
A

Брюксел. Европейската комисия (ЕК) даде България на съд заради митнически и данъчни облекчения за стоки от САЩ, които не съответстват на общностното законодателство, съобщиха от пресслужбата на Комисията.

При присъединяването си към Евросъюза България пое ангажимент да вземе всички необходими мерки, за да приведе действащите си споразумения със страни извън Общността в съответствие с правото на ЕС, припомня Еврокомисията.

Сред тях е двустранното споразумение за техническа помощ със САЩ, по силата на което България премахва облагането с мито и ДДС на вноса на продукти, свързани с финансирани от САЩ проекти за подпомагане. Това обаче не е разрешено по правилата на ЕС за митата и ДДС.

Комисията поиска от България да измени споразумението в съответствие с правото на ЕС или да го прекрати едностранно, но заради липсата на действия от страна на София, ЕК завежда дело в Съда на ЕС.

Според правилата на ЕС за митата митнически облекчения могат да се прилагат само при специфични обстоятелства. Например, някои привилегии и имунитети са позволени, когато организации се учредяват по международното право или когато със страни извън ЕС се сключват споразумения за културно, научно или техническо сътрудничество.

По правилата на ЕС за ДДС освобождаването на вноса от ДДС може да се позволи по дипломатически споразумения. Нито едно от данъчните и митническите облекчения в споразумението между България и САЩ не отговаря на тези критерии, отбелязва ЕК.

Ето защо не могат да се прилагат облекчения за вноса на стоки за финансирани от САЩ проекти за подпомагане в България, съобщават от Комисията.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията