Брюксел решава днес за "Хизбула"

Брюксел решава днес за "Хизбула" | StandartNews.com

Брюксел. В Брюксел днес ще заседава специализираната работна група, която трябва да прецени дали има достатъчно основания въоръженото крило на "Хизбула" да влезе в списъка на организациите, които Европейският съюз определя като терористични.

Подобно решение може да доведе до сериозни финансови и икономически санкции и замразяване на активи. Експерти от 27-те страни-членки на Европейския съюз ще обсъждат най-вече дали има достатъчно данни, че "Хизбула" стои зад атентата в Сарафово и подготовката на сходен терористичен акт в Кипър, предаде БНР. За Великобритания, която стартира процедурата, доказателствата са напълно достатъчни, така смята и Холандия, а Франция и Германия, които до скоро бяха скептични, също вече са склонни да приемат тази теза.

Заседанието на работната група е строго конфиденциално, мястото му се пази в тайна, от Европейския съвет отказват дори да потвърдят датата – дипломати от няколко страни обаче вече съобщиха, че то ще се проведе именно днес.

От България не се очаква да дава нови доказателства за връзката на "Хизбула" с бургаския атентат. По неофициална информация, за да представят досегашните и резултатите от продължаващото разследване, от София са пристигнали представители на МВР, както и на дирекция "Политика за сигурност" във външното министерство.

Решение на работната група за включване на дадена организация в терористичния списък може да бъде взето само с единодушие на представителите на всички страни. Според дипломати подобно решение за въоръженото крило на "Хизбула" може да има още днес и при вземането му да изиграе роля и участието на организацията в сирийския конфликт. За да влезе в сила, това препоръчително решение на работната група ще трябва да бъде одобрено първо от постоянните представители на 27-те, а после - и от Съвета на министрите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай