Брюксел разкритикува бюджетите на Париж, Рим и Мадрид

Оли Рен определи проверката като крайъгълен камък по пътя към по-силна обща икономическа политика

Брюксел разкритикува бюджетите на Париж, Рим и Мадрид | StandartNews.com

Брюксел. Европейската комисия отправи критики към бюджетите Франция, Италия и Испания за 2014 година. По-рано Комисията прати и позицията си за Германия, която също съдържа критики. На практика критики от Брюксел получиха най-големите икономики в Европейския съюз.

Проектобюджетът на Франция следва препоръките на ЕС, но не оставя поле за действия на правителството, се казва в становището. Този на Италия пък създавал риск страната да не успее да намали дълга си. А Испания няма да може да спази записания в бюджета дефицит, смятат в Брюксел.

От Германия еврокомисията поиска актуализиран проектобюджет след съставянето на правителство в страната.

Европейската комисия прави за пръв път коментар на проектобюджетите на страните от еврозоната. Изключение правят държавите, които получават помощ от европейските спасителни фондове, тъй като те така или иначе са под засилено наблюдение. Това са Гърция, Ирландия, Португалия и Кипър.

Засиленото наблюдение над фискалните политики на страните от еврозоната беше решено заради дълговата криза. Еврокомисарят за икономическата политика Оли Рен определи проверката като крайъгълен камък по пътя към по-силна обща икономическа политика. „Причината е, че в един икономически и валутен съюз, бюджетните решения на националните правителства могат да имат отражение отвъд националните граници", каза тогава Рен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай