Брюксел: Поне €400 заплата или социална помощ

Който не може да изкара достатъчно от труд, държавата да доплаща, предлага експерт от Брюксел

Брюксел: Поне €400 заплата или социална помощ | StandartNews.com

Брюксел. Всеки гражданин на Евросъюза да взима поне 400 евро на месец. Това предложение ще бъде обсъдено от новия Европарламент, който ще избираме през май догодина. Идеята да се въведе социален минимум е на Европейския икономически и социален съвет, съобщи в София неговият шеф Анри Мало. "На този етап ще предложим на евродепутатите да гласуват ножица от 400 до 1000 евро в зависимост от стандарта на страните членки", обясни Мало. Ако човек не може да постигне с доходи от труд този минимум, държавата ще доплаща разликата. Мало бе изумен как българите преживяват с минимална заплата от 155 евро. "Подобно решение трябва да е съобразено с реалностите в отделните държави, но не е лошо да си поставяме високи цели", коментира социалният министър Хасан Адемов.

Европа да въведе социален минимум, под който не бива да падат доходите на нито един гражданин на общността. Това ще предложи Европейският икономически и социален съвет (ЕИСС) на новия Европарламент, който ще бъде избран през май. Идеята представи шефът на съвета Анри Мало на конференция в София за мобилността на работната сила в ЕС. "На този етап ще предложим на евродепутатите да гласуват ножица от 400 до 1000 евро в зависимост от стандарта на страните членки", каза Мало. В много европейски държави имало подобна граница, която ако човек не може да постигне с доходи от труд, държавата доплаща разликата. В България пък има т.нар. гарантиран минимален доход и той е 65 лв. месечно от 2009 г. насам. Хората без работа и право на обезщетения за безработица у нас получават социална помощ, която е 90% от този доход. На журналистически въпрос дали знае, че минималната заплата в България в момента е 155 евро, Малос попита: А може ли да се живее с тези пари? 190 000 са българите, които в момента взимат възнаграждения за труд от 155 евро на месец. "Няма да е лесна тази дискусия. Подобно решение трябва да е съобразено с реалностите в отделните държави", коментира социалният министър Хасан Адемов. Според него обаче не е лошо да си поставяме високи цели. Социалният министър подчерта, че и през следващите години страната ни ще има догонваща политика на доходите. Адемов отново посочи, че през 2014 г. започва дебат за преразглеждане на системата ни за социално подпомагане. Трябва да престанем да даваме пари на калпак, а само на тези, които имат нужда, заяви той.

ЕИСС е т.нар. граждански парламент на Европа. В него влизат работодателски, синдикални и други съсловни организации от страните членки. "Очакваме социалният минимум в определен диапазон да се въведе до 4-5 години. Важното е да постигнем съгласие между всички социални партньори, че трябва да се върви към сближаване на доходите", заяви Мало. Следващата стъпка на ЕС трябвало да е затваряне на ножицата. Според организацията именно социалният дъмпинг, налаган от някои страни членки, сред които и България, е причина за ксенофобските настроения спрямо трудовите мигранти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай