Бивш министър в Кипър получи 5 години затвор

Бивш министър в Кипър получи 5 години затвор | StandartNews.com

Никозия. Бившият министър на отбраната на Кипър, Костас Папакостас, бе осъден на пет години затвор.

Присъдата е във връзка с взривовете в складове с боеприпаси във военноморска база през 2011 г., които отнеха живота на 13 души, предаде АФП.

Костас Папакостас, който е служил в бившото комунистическото правителство на острова, бе признат за виновен в непредумишлено убийство и причиняване на смърт по непредпазливост.

Папакостас не беше в съда при произнасянето на  присъдата. Миналия месец, след като беше признат за виновен, той се разболя и оттогава се намира в болница.

Експлозията от 2011г. нанесе щети за три милиарда евро и бе осакатена енергийната мрежа на страната.

Трима висши офицери от пожарната и аварийна служба на острова са в затвора в продължение на две години, за причиняване на смърт по непредпазливост.

Съдът реши, че обвиняемите са били отговорни за поредица от неуспехи при осигуряването на товари от конфискувани ирански боеприпаси, които избухнаха на 11 юли 2011 година.

Папакостас подаде оставка в резултат на взрива. Бившият външен министър Маркос Киприану също бе подсъдим по делото но вината му бе изчистена.

Боеприпасите, които са включвали компресиран барут и гилзи, са били държани в продължение на месеци на голяма температура близо до единствената военноморска база на острова, близо до Василикос, основната електроцентрала на Кипър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай