БГ-евродепутат с контраудар заради изказването на Ердоган

БГ-евродепутат с контраудар заради изказването на Ердоган | StandartNews.com

Страсбург. Българският евродепутат от левицата Евгени Кирилов предлага скандалното териториално изказване на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган да получи критика и предупреждение в следващия доклад за напредъка на страната.

Предложението на Кирилов е текстът на доклада да съдържа призив турските власти да се въздържат от провокативна реторика по отношение на региони в съседни страни, която би имала дестабилизиращ ефект върху добросъседските отношения със страни членки на ЕС, както и по отношение на някои страни от Западните Балкани.

Поводът е изказване на Ердоган, който в предизборна реч обяви части от България, Гърция, Македония и Сърбия за турски.

Последва остра реакция от страната на българското и гръцкото външни министерства.

Точните думи на Ердоган бяха: "Тракия е и Солун, и Ксанти, и Кърджали в България, Вардар, Скопие, Призрен в Косово, Сараево. Тракия е нашата жива история в Европа. Тя е нашият представител в този географски регион".

Проекторезолюцията ще бъде разгледана в Комисията по външни работи и гласувана в пленарна зала в началото на следващата година.

Европейският парламент всяка година приема резолюции относно докладите за напредъка на страните-кандидатки за членство в ЕС, в които дава оценка за процесите и тенденциите в съответната държава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай