Безработицата в Испания отново тръгна нагоре

Безработицата в Испания отново тръгна нагоре | StandartNews.com

Мадрид. Безработицата в Испания отново се е повишила през септември след спад в продължение на 6 последователни месеца, предаде АФП, позовавайки се на данни на испанското министерство за заетостта.

След края на летния сезон броят на безработните испанци е достигнал 4,72 милиона души. През септември като безработни са били регистрирани нови 25 572 души.

Според националния статистически институт, който използва различен метод на изчисление, нивото на безработицата е достигнало 26,26%.

В края на септември спанското правителство подобри своята прогноза за безработицата в страната, като предвиди броят на хората без работа да падне под 26% през 2014 г.

Прогнозира се през 2013 г. безработицата да е 26,6%, а през 2014 г. – 25,9%, съобщи на пресконференция вицепремиерът Сорая Саенц де Сантамария, представяйки бюджета за следващата година.

Испанският премиер Мариано Рахой бе заявил пред вестник Ел Паис, че правителството е повишило икономическите си прогнози за 2014 от 0,5 на 0,7% ръст.

В свое интервю пък премиерът заяви, че Испания излиза от рецесията през третото тримесечие на 2013 година с ръст на БВП между 0,1 и 0,2%. Той допълни, че правителството е предпазливо с прогнозите си – докато анализаторите прогнозират 1-процентен ръст за 2014 година, общото мнение на властите клони към ръст от 0,7%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай