Бедствието направи унгарците по-добри

Бедствието направи унгарците по-добри | StandartNews.com

Будапеща. След като защитните диги издържаха на историческия връх на река Дунав, Будапеща предотврати най-лошото от наводненията, които причиниха опустошение на други места в Централна Европа. Водата започна да се оттегля и положението се нормализира, заяви кметът на Будапеща Ищван Тарлош на съвместна пресконференция с унгарския министър-председател Виктор Орбан рано сутринта.

Същото се отнася и за останалата част на страната, където няма жертви или сериозно ранени след наводнението, определено като най-лошото в Европа за последното десетилетие. Унгарската столица ще бъде вън от опасност от сряда, заяви Орбан и добави, че фокусът на усилията сега се мести към застрашените южни райони на страната.

Водният ад, с който Будапеща се размина, сплоти унгарците. Мнозина от тях си помагаха и продължават да си помагат да опазят домовете си от водната маса. При това доста от тях не се познават помежду си. А също и да носят храна на работниците на дигите, както и на пострадали, които никога не са виждали преди.

Домовете на стотици бяха наводнени, включително и този на Кристина Kелемен (35), майка на четири деца, която се е преместила в нанаводнения сега град Сентендре край Будапеща само преди месец. Тя решила да започне нов живот в живописното градче с вековна история, многобройни музеии и занаятчийници, с надеждата за работа и по-добро бъдеще.

„Това изглеждаше като най-доброто решение, но сега сме загубили всичко. Водата не взе само мебелите и ценностите ни, а целият ни живот'' казва тя, плачейки пред унгарската телевизия RTL Klub.

Жителите, евакуирани като предпазна мярка от селата в Северозападна Унгария, може да започнат да се прибират у дома от вторник. Близо 1400 души от 34 градове и села са били принудени да напуснат домовете си, а 44 пътища са затворени заради наводненията, съобщиха властите в неделя.

Река Дунав в Будапеща достигна исторически връх от 8,91 метра в неделя вечерта, надминавайки предишния рекорд от 8.60 метра през 2006 година. Рано в понеделник, нивото на водата започна да пада достигайки 8,88 метра в 8,00 часа местно време. Пътищата, разположени успоредно на река Дунав, бяха затворени от сряда заради наводненията. Главният път, който свръзва столицата с засегнатите от наводненията райони в северозападната част засега остава затворен. "Най-големият ни проблем в момента са задръстванията", каза Тарлош и помоли жителите да използват обществен транспорт вместо колите си.

Повече за метеорологичната обстановка в Европа и България четете тук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай