Барозу: Без България и Румъния в Шенген на 1 януари

Барозу: Без България и Румъния в Шенген на 1 януари | StandartNews.com

Париж. Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу е заявил пред френската телевизия ТФ1, че България и Румъния няма да влязат в шенгенското пространство на 1 януари догодина.

"На 1 януари догодина, според общоевропейското законодателство и договорите за присъединяване към ЕС на България и Румъния, окончателно отпадат всички съществуващи досега пречки за наемането на работа на българи и румънци в ЕС. Въпросът с приема на България и Румъния в Шенген е отделен и неговото решение зависи от Съвета на ЕС, който все още не е постигнал единодушие. Позицията ни не се е променила - Румъния и България според нас са готови да бъдат приети в Шенген", уточни Фредерик Венсан, говорител на Европейската комисия..

"Когато погледнем обаче настоящата ситуация в ЕС, много е вероятно двете страни да не бъдат приети в пространството без граничен контрол от 1 януари догодина, разговорите продължават," заяви говорителят. Това е въпрос, който подлежи на решение от Съвета на ЕС, но нашето мнение е, че двете страни могат да бъдат приети в Шенген, добави Венсан.

В интервюто си за френската телевизия Барозу заявява, че въпросът за разширяването на Шенген се смесва по невероятен начин с темите за имиграцията, Лампедуза, чуждестранните работници. "Трябва да отстраним това смесване, иначе ще станем свидетели на подем на екстремистките движения, които ще тласнат Европа в опасна посока", коментира той.

Според председателя на ЕК европейският континент пази в историята си лоши примери за подобни прояви на ксенофобия и шовинизъм. Трябва да избегнем това, добавя той. Барозу уточнява, че България и Румъния са извън Шенген, макар и технически готови, заради противопоставянето на някои държави от ЕС и липсата на необходимото единодушие (в Съвета). Както британците, които са извън Шенген, българите и румънците също трябва да покажат документи за самоличност, когато пристигат на гарата в Париж, обяснява Барозу пред френските телевизионни зрители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай