Европа нападна Google заради личните данни

 Европа нападна Google заради личните данни | StandartNews.com

Лондон. Властите в 6 европейски държави са започнали процедура срещу американския интернет гигант Google, за да принудят компанията да спазва правилата на ЕС за защита на личните данни, съобщава АФП, като се позовава на официално съобщение на френската агенция за защита на личните данни (Cnil), предаде бТВ.

Франция, Германия, Италия, Холандия, Испания и Великобритания „са започнали процедура на 2 април 2013 на основание параметрите, заложени в националните им законодателства”, за да принудят Google да предприеме необходимите промени в политиката си за защита на личните данни и да я синхронизира с тази на Европейския съюз.

През октомври 2012 г. службите за защита на личните данни на 27-те държави-членки отправиха призив към Google в срок от 4 месеца да внесе необходимите изменения в правилата си за конфиденциалност, за да отговори на изискванията на Европейската директива за информационните технологии и защитата на личните данни. Европейският съюз заплаши с „ответни мерки”, в случай не неспазване на този срок.

През март 2012 г. Google прие нова политика за личните данни, благодарение на която компанията проследява потребителите на различни услуги, с цел развиване на насочена реклама. В унифицираният пакет влизат потребителите на платформи като Gmail, YouTube, Android социални мрежи и резултати от интернет-търсения.

Ходът дойде въпреки острите критики, отправяни от европейски и американски организации за защита на правата на потребителите, припомнят международните наблюдатели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай