80% от холандците искат границата им да остане затворена

80% от холандците искат границата им да остане затворена | StandartNews.com

Хага. 80% от холандците смятат, че границите на страната им трябва да останат затворени за хора от България и Румъния от следващата година.

Допитването сред 1800 души показва, че 91% от поддръжниците на управляващата Холандска либерална партия, 82% от привържениците на Социалистическата партия и 100% от хората, които гласуват за антиимигрантската Партия на свободата искат границите да остават затворени, съобщи местният вестник "Телеграаф", цитиран от БГНЕС.

53 на сто от анкетираните, които гласуват за проевропейската партия Демократи 66, също искат ограниченията да бъдат запазени, показва още изследването. Социалистическата партия призова социалния министър Лодевик Ашер да предприеме едностранни мерки за запазване на визовите изисквания.

Депутатът социалист Паул Уленбелт заяви пред "Телеграаф", че Ашер само говори, без да действа. Положението, пред което е изправена Холандия, е "невероятно безотговорно", казва депутатът.

Миналата седмица Ашер заяви, че смята британските призиви за ограничаване на имиграцията като "потенциално интересни" и планира да ги проучи допълнително.

Британският премиер Дейвид Камерън предложи мерки за ограничаване на имиграцията между държавите членки на ЕС преди отпадането на ограниченията за хора от България и Румъния в началото на следващата година.

Ашер планира да постави въпроса за "негативните последици" от свободното движение на хора от Източна Европа на срещата на върха на лидерите на ЕС на 9 декември. Министърът работи и по споразумения с Полша, Румъния и България за спиране на експлоатирането на работниците.

Християндемократите също подкрепиха идеите на Камерън на сайта си nu.nl. Депутатът Петер Хеерма заяви пред сайта, че пристигането на нови работници от Източна Европа ще усложни задачата за намиране на работа на близо 700 000 холандски безработни. "Нашият пазар на труда е национален, а не европейски", заяви Хеерма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай