ЗИЛ-ът на смъртта пъплил с 20 км/час (ОБЗОР)

15 часа вадиха тялото на загиналия граничар от дерето

ЗИЛ-ът на смъртта пъплил с 20 км/час (ОБЗОР) | StandartNews.com

Станахме на кълбо и усетихме удар, разказа един от оцелелите

Жестока трагедия на пътя почерни семейството на граничен полицай от Свищов. 34-годишният Асен Асенов загина, а шестима негови колеги бяха ранени в катастрофа край село Горно Ябълково по пътя между Елхово и Средец. Драмата се разигра в нощта срещу петък.

15-те униформени, натоварени в ЗИЛ 131 на Гранична полиция, се връщали от дежурство на българо-турската граница. Повечето били командировани, за да подсилят граничния състав. Смяната им свършила към 20.00 часа и нямали търпение да се приберат у дома. Трима седели в шофьорската кабина, а останалите били в каросерията на дървени пейки. Малко след полунощ ужасът настанал.

"Изведнъж усетихме, че тръгваме заедно с пейките. Всички станахме на кълбо и после след секунда усетихме удар", разказа един от оцелелите.

"Не разбрах какво се случи, колегите, с които съм говорил, и те не са видели нищо. Дали на пътя е изскочило някакво препятствие, дали сме се разминавали с друго превозно средство, никой не е видял. Ние бяхме в каросерията", продължи пострадалият.

Той се отървал само със синини. Неговият късмет са имали още петима униформени. "ЗИЛ-ът беше много стар, но не знам да е имал проблеми. Движехме се бавно, с около 20 км/ч", разказа пък 31-годишният полицай Райчо Петков, който работи в бургаския сектор "Специализирани полицейски сили".

Обяснение за инцидента даде и директорът на ГД "Гранична полиция" Захарин Пенов. "Автомобилът излиза от пътя и се преобръща в дере, около 4-5 метра", каза той.

"Колегите са направили всичко възможно въпреки нараняванията, които са имали, да спасят водача, но предвид характера на пътнотранспортното произшествие и мястото, където се е намирал - той е бил затиснат с товарния автомобил, водата е покрила кабината до половината. За съжаление не са успели и колегата е загинал на място", обясни Панов.

Шестимата ранени са настанени в три различни отделения на бургаската болница. "Приетите полицаи вече са в стабилно състояние, без опасност за живота. Двама са в Отделението по ортопедия със счупвания - съответно на крак и ръка, други двама са настанени в Отделението по неврохирургия с наранявания на главите. Последните двама са в Отделението по обща хирургия с контузии на гръден кош и бял дроб", съобщи дежурният лекар д-р Светослав Тодоров. До момента няма данни загиналият шофьор или други от полицаите да са употребили алкохол.

Една от основните версии, довели до инцидента, е фактът, че машината е поднесла. Друга възможна причина е преумора на водача или недоспиване. Аутопсията в бургаската морга днес ще изясни дали Асенов е употребил алкохол и дали е имал здравословни проблеми. През целия ден вчера спасителни отряди се опитваха да повдигнат със специална техника преобърнатия ЗИЛ, за да извадят тялото на починалия. Това стана в 15.00 часа в петък, близо 15 часа след инцидента.

Ранените: Шофьорът нямаше шанс

"Направихме всичко по силите си да спасим Асен и този инцидент да приключи без жертви, но не успяхме. Колегата просто нямаше никакъв шанс", казаха ранените полицаи в бургаската болница. Те са категорични, че шофьорът е бил абсолютно трезвен и адекватен. Никой обаче не успял да разбере какви са причините, довели до трагичния инцидент.

"Не мисля, че Асен има вина за случилото се. Отзад в каросерията на ЗИЛ-а бяхме десетина-дванайсет души. Седяхме на дървени пейки. ЗИЛ-ът беше много стар, но не знам да е имал проблеми", разказа 31-годишният полицай Райчо Петков. Той е получил мозъчно сътресение и фрактура на крака. Помни още как след падането на машината не си е усещал крака, но успял да стигне до вратата на каросерията отзад и да я отвори.

"После стигнах до дясната врата на кабината. В нея се возеха шофьорът Асен, колега полицай и колега от Гранична - общо 3-ма души. Опитвах да отворя вратата, но тя беше много тежка, защото машината беше обърната. Двамата макар и ранени бутаха отдолу, а аз дърпах отгоре. В това време останалите забелязали, че започва да мирише силно на бензин. Започнахме да осветяваме, миризмата се засилваше и решихме, че трябва незабавно да се оттеглим, за да не се взривим. Доколкото имахме време, огледахме мястото на шофьора - вратата беше отворена, но от него нямаше и следа", спомня си още оцелелият.

Колеги на пострадалите даряват кръв

Колеги на пострадалите в тежкия пътен инцидент са дарили кръв за операцията на един от тях. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Веселин Вучков. Той се срещна с настанените в бургаската болница полицаи. "Всички са в относително стабилно състояние. Няма опасност за живота им. Срещнахме се с петима от тях. Единият е в оперативен режим - на операция е. Вярвам, че ще осигурим всичко необходимо, за да бъдат излекувани колкото се може по-скоро. Виждаме, че са мъжки момчета и сравнително скоро ще преодолеят този шок", коментира министър Вучков. Той допълни, че в момента се работи, за да се установи точно какво се е случило. Пострадалите полицаи са споделили пред министъра, че мястото на инцидента не е най-трудният участък от целия път, който са изминавали.

Карали нормално, пътят не бил мокър

"Карахме съвсем нормално, на равно място даже не беше мокро, нямам обяснение как камионът поднесе и падна в дълбоката канавка". Това разказа 34-годишният полицай Димитър Стамов.

В момента той лежи в бургаската болница с мозъчно сътресение. "Спомням си само как бях откаран тук", обясни Димитър, който работи от 12 години в Гранична полиция.

Ива и децата чакали Асен две седмици

Беше един от най-обичаните в квартала, разказват съседи

34-годишният Асен Асенов е бил командирован на границата от две седмици. Полицаят имал да изкара още едно-две дежурства и на 27 декември трябвало да се прибере при съпругата си и двете им деца. Асенов работи от 2009 година като граничен полицай и е член на екипажа на моторен патрулиращ кораб по река Дунав. Той оставя сирачета - две момиченца на 4 и 6 години, които живеят в Свищов заедно със съпругата му Ива. Тя е ветеринарен лекар. Шефът на Гранична полиция Захарин Пенов лично е съобщил на съпругата и на неговите родители трагичната вест и е останал с опечаленото семейство цял ден. Бащата на Асенов - Васко, цял живот е работил на пристанището в Свищов, а майка му Илка скоро се прибрала от гурбет в Гърция. Никой от родителите, които живеят в свищовското село Ореш, не пожела да разговаря с журналисти. Съседите на полицая разказаха, че той бил един от най обичаните в квартала и никога не създавал проблеми. Бил изключително дисциплиниран и никога не си позволявал своеволия. Погребението на Асенов ще бъде в неделя в родното му село Ореш. През последните години загиналият полицай е живеел заедно със съпругата си в Свищов, където е бил пример за всички свои колеги.

Оплаквал се на баща си от старите машини

Загиналият граничен полицай Асен Асенов често се оплаквал на баща си Васил Миланов от лошите пътища и старите машини. Това стана ясно от думите на почернения родител, който живее в свищовското село Ореш. "Той се оплакваше всеки път, когато говорим, че са страшно много лоши пътищата там, където пътува. И те пътуват с едни стари машини, които и на война не са се ползвали", разплака се бащата. "Цялата работа се състои в това, че няма пътища, а машините са стари. Техника, която не е и за бракуване, въобще да не съществува на света такова нещо. Защото утре пак ще има някой като него да пострада. Не може държавата да си затваря очите за всичко, не може 240 човека да ни въртят на пръста си и да правят каквото си искат, не може, докога?", недоумява той.

Сезират прокуратурата, искат наказания

Ще сезираме прокуратурата заради инцидента с нашите колеги. Това заяви за Красимир Костов от синдикалната федерация на служителите в МВР пред BNews. "Преди месец и половина при съвместна проверка на синдикатите и представители на Охранителна полиция и Гранична полиция са установени лошите условия на труд на нашите колеги", каза той. По думите му тогава в доклада било записано, че "не трябва да се превозват в товарни автомобили, тъй като това е в противовес на Закона за движение по пътищата". Освен сезиране на прокуратурата Костов обяви, че ще бъдат поискани и дисциплинарни наказания. Условията, при които работели граничните полицаи, били като в "Сървайвър". Те се придвижвали изключително трудно през нивите в стар и изнемощял ЗИЛ, с който обикаляли районите около границата, съобщи Флагман. Пострадалите служители на Гранична полиция давали по 12-часови дежурства. И въпреки че смяната на граничарите от фаталната нощ свършила в 19 ч, те пътували бавно и дълго. От синдиката на МВР пуснаха и официално искане да бъде проведено пълно, бързо, всестранно и безпристрастно разследване на инцидента, както и отговорните за случая лица да подадат незабавно оставки.

"Прости, Асене, не успяхме да го предотвратим", пишат униформените в заключение.

Две проверки на шосетата в района

През ноември е правена проверка на пътищата в района, припомни вчера bTV. В рамките й е установено, че пътната инфраструктура е в много тежко състояние. Служители на реда са се оплакали, че много пъти се е случвало камионите им да бъдат на косъм от обръщане. В отсечката, където стана инцидентът, пътят представлява 10 км просека през гората по нанагорнище. Служителите, които са командировани на границата от цялата страна, не познават особеностите на терена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай