Живакът стига до 39 градуса през юли

Живакът стига до 39 градуса през юли | StandartNews.com

Живакът стига до 39 градуса през юли. Най-ниските стойности през месеца се очаква да бъдат между 12 и 17 градуса, а най-високите – 34-39. Това обяви пред Нова тв синоптикът от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН Красимир Стоев.

Температурите през юли ще бъдат близки до климатичните норми за този период от годината, уточни той.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на река Струма - между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските райони - от 70 до 120 л/кв.м. Очакват се по-интензивни превалявания в периодите 2-4 и 8-9 юли, каза още Стоев.

През първото десетдневие на настъпващия месец ще бъде по-хладно. Слънчеви часове ще има преди обяд. Около и след обяд и преди полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Възможни са и градушки, стана ясно от думите на синоптика.

Между 10 и 20 юли температурите отново ще бъдат сравнителни ниски за сезона. Най-голяма вероятност за условия за превалявания и гръмотевици ще има на 12, 17 и 20 юли.

През повечето дни от третото десетдневие на юли въздушната маса над страната ще бъде устойчива. Ще бъде предимно слънчево, температурите ще се повишат и ще стане горещо. Около 23 юли и в края на месеца може да има краткотрайни валежи и усилване на вятъра каза още Стоев.

Вижте повече от видеото на Нова тв:

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай