Жители на Елешница бранят гори с блокада на пътя за Драма

Жители на Елешница бранят гори с блокада на пътя за Драма | StandartNews.com

Благоевград. Жителите на разложкото село Елешница се готвят за протести през почивните дни. Най-вероятно навръх 6 май те ще блокират пътя международния път за Гърция в района на Банско.

Поводът за бунта е спор между съседните общини Разог и Белица кой е собственик на 20 000 декара гори. От около два месеца градоначалниците не могат да се разберат кой е стопанин на масива и се заканват да отнесат въпроса в съда. Теренът се намира в землището на Елешница.

Наскоро обаче службата по земеделие възстанови собствеността на спорните гори на съседната община Белица въз основа на царски указ от 1936 година.

Жителите на ощетеното село се възпротивиха на решението и обявиха, че ще бранят с жива верига гората. Местните създадоха Инициативен комитет, който е категоричен, че няма да допусне апетитният терен да бъде прехвърлен на съседната община. "Няма да позволим други да добиват дърва за огрев и дървен материал в този масив. Затова планираме да затворим пътя", коментира кметът на Елешница Сашо Мицин.

По думите му през 2001 година неговото село преминава от община Белица към Разлог. Според издаден указ на президента населеното място се присъединява към новата община с всичките си активи, включително и с горите. Кметството в Разлог все още събира всички необходими документи, които да внесе в съда. В исковата молба ще се настоява да се спрат всякакви разпоредителни действия с въпросната гора. Да не се прави въвод във владение, макар че комисия вече три пъти ходи на място, за да завърши тази процедура.

„Ще се борим докрай, законът е на наша страна. Ако отсекат и едно дърво, ще ги съдим за пропуснати ползи, ще плащат с лихвите. Инициативният комитет наистина предвижда блокади на пътища. Дали сме сигнал и до Районна прокуратура, да се провери как гори на наша територия са дадени на съседната община Белица",заяви кметът на община Разлог Красимир Герчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай