Жена, заразена с антракс, почина в Добрич

Жена, заразена с антракс, почина в Добрич | StandartNews.com

Възрастна жена на 73 години от добричкото село Оброчище е починала вследствие на зараза с антракс от месо на болно животно, съобщи Дарик Добрич.

За "Стандарт" директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Розалина Брайкова потвърди, като заяви, че те са били известени от колегите си от РЗИ след смъртта на жената. "Веднага изпратихме екип на място, като в проверката участва и екип на колегите от РЗИ. Взети са проби и се чакат резултати" - каза д-р Брайкова и увери, че са предприети всички мерки да не се разпространи заразата.

Експертите са установили, че се касае за едно болно животно, което собствениците заклали и жената се е заразила чрез порезна рана при обработка на месото. Под наблюдение в болница е синът на починалата, пише още Дарик нюз, д-р Брайкова заяви, че собствениците на животното не са уведомили нито личния си ветеринарен лекар, нито лекарите от БАБХ за това, че имат в стадото си животно със симптоми на заболяването. "Това е първи случай на зараза при животните. Не сме имали случай на заразено животно от 2000 г. в цялата Добричка област" - коментира още директорът на Областната дирекция на БАБХ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай