Жена намери съкровище на викинги

Кат Джайлс открила съкровището в края на 2020 г.

Жена намери съкровище на викинги | StandartNews.com

Търсачка на съкровища намери остров Ман уникални бижута от времето на викингите,  съобщава The Guardian, цитиран от БЛИЦ.

Кат Джайлс открила съкровището в края на 2020 г., докато претърсвала частна зона с метален детектор. Тя успяла да открие златна гривна, голяма сребърна брошка, сребърна лента за ръка и други бижута. Жената веднага разбрала, че е попаднала на нещо важно и се свързала с Музея за национално наследство на остров Ман.

Според експерти съкровището е било скрито около 950 г. сл. Хр. „Гривната е особено рядка находка“, казва уредникът на музея Алисън Фокс. - По времето на викингите нещата рядко се изработвали от злато. Среброто се е използвало много по-често за търговия и показване на богатство. Има изчисления, че златото е било десет пъти по-скъпо от среброто, така че такава гривна може да бъде еквивалент на 900 сребърни монети."

През февруари 2021 г. находката на Джайлс е официално призната за съкровище. Тя ще бъде депозирана в Националния музей за наследство на остров Ман, а иманярката и собственикът на земята ще получат награда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай