Земетресение и у нас

Земетресение и у нас | StandartNews.com

Земетресение с магнитуд 4.4 по Рихтер е усетено в Новозагорско. От БАН са регистрирали движението на земните пластове в 9.46 часа.

Епицентърът на труса е на 3 километра югоизточно от Нова Загора и на 33 километра югозападно от Сливен, показва справка в Европейския сеизмологичен център. Дълбочината на огнището е два километра. 

Трето земетресение е усетено в района на Нова Загора, след като сутринта бе регистрирано земетресение с магнитуд 4,4 по Рихтер, предаде БГНЕС. Третият трус е слаб – с магнитуд 2,8 по Рихтер, усетен е в 13.38 ч. Епицентърът му е югоизточно от Нова Загора, близо до село Полско Пъдарево и Графитово, с дълбочина 1,4 км.

Всички ученици от Нова Загора са извън сградите на училищата. Задействан е планът за евакуация при земетресение. Това обяви Ивайло Енев, заместник-кмет на община Нова Загора, предаде кореспондентът на "Стандарт" Георги Мангинов.

Енев уточни, че няма данни за щети и пострадали. Според местните хора обаче трусът е предизвикал уплаха и паника.

На този етап имаме информация само за два паднали комина. Това съобщи пред "Стандарт" Севдалин Спасов, който отговаря за действията при кризи в общината. "Всички деца са върнати в детските градини и училищата. Предупредихме обаче директорите при нов трус да действат според плана за земетресение. В детските градини децата да останат будни следобяд и да бъдат занимавани с игри, защото при сън евакуацията ще е по-трудна", обясни Спасов. Той е провел разговор с кметовете на всички села в общината. "Нямаме данни за пострадали и щети", категоричен е общинарят.

Жители от района на Нова Загора заявиха, че земетресението се е усетило ужасно. Хората веднага са излязли по улиците в опит да се предпазят.

В Сливен коментират, че се е усетило силно за няколко секунди. В Стара Загора, на 37 км западно от епицентъра жителите са го усетило доста силно и вертикално като подскачане, предава БГНЕС. 

Не са постъпили сигнали за проблеми и инциденти в следствие на труса. Това съобщи за Фокус  говорителят на ОД МВР-Сливен Първолета Мадинска. 

"Беше много кратко и много силно се усети. Сякаш някакъв взрив беше, така се почувствах", коментира и кметът на Нова Загора Николай Грозев.

"Чу се силен тътен и всичко пращеше и кънтеше в сградата и веднага евакуирахме всички служители на общинската администрация, както и хората от другите обществени сгради", каза градоначалникът. Няма паника сред хората, категоричен е той.

Грозев се е свързал с полицията и пожарната, както и с кметовете на населени места в общината. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай