Понеделник,

Зелената салата поскъпна с около 140%

1723
Зелената салата поскъпна с около 140%
A
A
A

Цените на зелените салати преди Великденските празници са с около 140% по-скъпи в сравнение с миналата година по същото време, обяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Едуард Стойчев. Според него причината е най-вече липсата на българско производство.

Стойчев обаче смята, че увеличението няма да удари потребителите по джоба, защото салатата не е основна храна. И обясни причината за драстичното поскъпване. Миналата година производителите изхвърлили около 100 000 броя салати, защото в един момент търговците ги изкупували по 15 стотинки за парче. Сега обаче цената на едро е около 1 лв., което е многократно повече, отколкото миналата година, изчислили са в Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

Едуард Стойчев допълни, цените на основните хранителни продукти за Великденската трапеза се запазват в сравнение с миналата година. По думите му в търговската мрежа има достатъчно българско агнешко месо, на пазара преобладават и българските яйца, тъй че цените им няма спекулативно да нараснат.

Стойчев смята, че макар вносното месо да не е по-евтино от българското, качеството му често отстъпва на българското. Той обясни, че в България цените на месата са едни от най-ниските, но въпреки това като цялостното потреблението на всички продукти непрекъснато спада.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com