Завръщането на БГ домата

Устойчиви към засушаване сортове свалят цените на плодовете и зеленчуците

Завръщането на БГ домата | StandartNews.com

С мисията "спасяване на БГ зарзавата" са се заели учени от Института по зеленчукови култури "Марица" в Пловдив. Целта им е да обединят типичния вкус и качества на родния зарзават с устойчивостта към вредители и суша на вносните семена. Така че родните сортове отново да станат атрактивни за българските производители. Това е изключително важно тъй като потребителите предпочитат типичния вкус на родния зарзават. В същото време напоителните системи в страната са в окаяно състояние, което прави отглеждането на зеленчуците много скъпо. Това, наред с ограничените субсидии за родните фермери, отваря широко вратите пред вносния по-евтин зарзават.

Засега учените от Института по зеленчукови култури "Марица" работят усилено върху създаването на български домати, чушки и краставици, които да са отличници по добиви. Първи на пазара се очаква да се появи подобрения розов домат, известен сред потребителите като "Биволско сърце". Той е сладък и месест, но по принцип е доста капризен и се нуждае от много вода. Идеята е да се запазят тези негови качества, но да се добави и устойчивост към засушаване, което да го направи по-евтин за отглеждане. Това ще свали и крайната цена на килограм, коментират специалистите.

При чушките вече са създадени няколко подобрени сорта, които изпълняват всички нужди на стопаните като дават изключително вкусен плод, подходящ, както за директна консумация, така и за консерви. На пазара вече са достъпни и семена за няколко подобрени вида краставици и корнишони. Учените се надяват, че чрез новите разработки ще успеят да увеличат дела на родните семена, които се ползват в българските ферми. Към момента между 90 и 100 процента от семената за доматите, краставиците и чушките, които се отглеждат на родна почва, са произведени в чужбина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай