Завещание наля $ 2,5 млн. долара в АУБ

Завещание наля $ 2,5 млн. долара в АУБ | StandartNews.com

Благоевград

2,5 милиона долара са в сметките на фонд за студентски стипендии "Ани Чапрашикова" на Американския университет в Благоевград. Това съобщиха днес от пресцентъра на висшето учебно заведение. С тези пари ще се подпомагат български студенти, завършили АУБ, за да продължат образованието си по магистърски и докторски програми в престижни американски университети като Харвард, Йейл и Принстън.

Ани Чапрашикова остави почти цялото си имущество и сметки на Американския университет. Изпълнители на нейното завещание са Дими Паница, един от основателите на АУБ и член на Настоятелството, както и покойният вече писател Стефан Груев. Заместник-председателят на Настоятелството Андрей Делчев се занимава с юридическите въпроси, свързани със завещанието.

За стипендия "Ани Чапрашикова" могат да кандидатстват български дипломанти от АУБ до 3 години след завършване на бакалавърската програма на висшето училище, за да могат да продължат своето образование в престижни университети в САЩ.

Дарителката Ани Чапрашикова е от стар македонски род. Нейният баща Крум Чапрашиков е основател и собственик на "Ориенттабак", най-голямата фабрика за износ на тютюни през 20-те и 30-те години на миналия век. След 9 септември 1944 г. цялата собственост на семейството е конфискувана. Ани по това време е в Швейцария, откъдето емигрира в САЩ.

Владимир Симеонов

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай