Защо жените избраха виолетово за инаугурацията

Символ е на прехода от републиканци към демократи

Защо жените избраха виолетово за инаугурацията | StandartNews.com

 

Много от жените на церемонията по встъпването в длъжност на новия американски президент Джо Байдън бяха облечени във виолетово. Есперти коментираха пред New York Post какво символизира този цвят.

Виолетово традиционно се използва като символ на двупартийност, доколкото се явява преходно между републиканското червено и демократичното синьо.

Освен това, исторически този цвят изобразява благородство, а също така е бил избран още през 1908 година от суфражетките като отличителен знак, заедно с бялото и зеленото като символ за борбата против дискриминацията на жените в политическия и икономическия живот.

В оттенъци на виолетовото на церемонията по инаугурацията в сряда се появиха вицепрезидентът Камила Харис, бившата първа дама Мишел Обама, кандидатът за президент от демократическата партия през 2016-та година Хилари Клинтън и сенаторът от Масачузетс Елизабет Уорън.

Виолетовото палто на Камара Харис бе сравнено с дреха на една от героините в епизодите на популярния сериал Симпсън, излъчен преди 21 години. В същото палто е облечен държавния глава на САЩ, твърдят почитателите на епизодите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай