Защо наричат "Черен петък" деня за лудо пазаруване

Има различни хипотези

Защо наричат "Черен петък" деня за лудо пазаруване | StandartNews.com

По принцип черният цвят се свързва с негативна символика и значение. Но има един ден през годината, в който черното е повод хората да развържат кесиите си, харчейки баснословни суми за всевъзможни неща.

Разбира се, става дума за Черния петък - денят, в който почти всички търговци правят големи намаления на своите стоки, а опашките от клиенти по молове и магазини понякога са километрични.

Но как всъщност възниква Черният петък, каква е неговата история и как става толкова популярен в цял свят, разкрива Нова тв.

Как е създаден Black Friday

Черният петък - Black Friday, води своя произход от САЩ. Той се пада в деня след Деня на благодарността (който винаги се чества в четвъртия четвъртък на месец ноември). Има различни хипотези за това как е възникнал и откъде идва името му. Ето най-популярните от тях:

- Първата регистрирана употреба на термина „Черен петък“ няма нищо общо с празничното пазаруване след Деня на благодарността. То по-скоро се свързва с финансовата криза в САЩ от петък, 24 септември 1869 г. породена от двама инвеститори, предизвикали срив на пазара на златото, довел до масова финансова паника и фалити.

- През 50-те години на миналия век мениджърите на фабрики и предприятия започват да наричат ​​деня след Деня на благодарността „Черен петък“, тъй като много от техните служители лъжат, че са болни и не могат да дойдат на работа. По този начин те целели да удължат празничния си уикенд, което довело до големи загуби за фирмите.

- Около 10 години по-късно терминът „Черен петък“ е използван от пътните полицаи от Филаделфия, за да опишат деня след Деня на благодарността. Освен засиленото празнично пазаруване, денят е съвпадал и с традиционния ежегоден футболен мач между армията и флота.

Това е водило до голям наплив от туристи и съответно до ужасен трафик, което пък е означавало по-дълги и тежки смени за полицаите.

Защо Black Friday е толкова популярен в цял свят

Лека полека, с течение на годините, думите „Черен петък“ започват да се свързват повече с големите намаления по магазините, опашките от хора и най-масовия ден за пазаруване през годината.

Той се превръща в най-важния ден за търговците на дребно.

Макар че води началото си от Щатите, много други страни, виждайки потенциала за печалба в този ден, постепенно популяризират Black Friday и извън Америка.

Популярността на Черния петък и неговата концепция е напълно разбираема. В крайна сметка това е печеливша стратегия за всички – както за търговците, които понякога правят умопомрачителни продажби за един ден, така и за клиентите, които могат да си вземат почти всичко с намаление. В крайна сметка кой не иска да пазарува с отстъпки?

Макар че Black Friday в САЩ е винаги в точно определен ден, в България нещата не са точно така. Въпреки че се случва в същия период от годината, тук повечето търговци сами определят дата за Черния петък, като при някои той дори продължава няколко дни.

Но и тук той дава началото на празничното пазаруване, свързано с изгодни промоции, разпродажби и препълнени молове.

Какво да очаквате от Black Friday 2022

Както всяка година и 2022 г. няма да е изключение - Black Friday ще има и отново витрините на магазините ще бъдат облепени със знаци за проценти и намаления. Промоциите разбира се няма да са само във физическите магазини, но и онлайн, в сайтовете на търговците. Така че ако нямате възможност да обикаляте или просто не ви се реди и блъска по опашки, можете да се възползвате от намаленията, като пазарувате по интернет от своя дом.

/lupa.bg/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай