Защо изкуственият интелект плаши учените?

Те са обезпокоени от използването на изкуствения интелект в различни сектори, от човешки ресурси до социални служби

Защо изкуственият интелект плаши учените? | StandartNews.com

Постижението на настоящето и бъдещето - изкуственият интелект - увеличава неравенствата по света, а усъвършенстването му би трябвало да се подложи на стриктна регулация, що се отнася по-специално до технологиите за лицево разпознаване, се казва в доклад на учени, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

Нюйоркският университет изтъкна първите негативни последствия от използването на технологии на изкуствения интелект, които са все по-често използвани в ежедневието. Системи за широкомащабно събиране и анализ на данни, за автоматизация на процеси и автономно обучение на машини са използвани в здравеопазването, образованието, интервюта за работа и съдебната система, без подходящи структури за контрол, смятат учените.

Те са обезпокоени от използването на изкуствения интелект в различни сектори, от човешки ресурси до социални служби. Изглежда, че в някои области изкуственият интелект увеличава неравенството, като предоставя информация и средства за контрол в ръцете на властимащите, докато не притежаващите власт са лишени от тях.

Лицевото разпознаване, което вече е много разпространено, и правещото първите си стъпки емоционално разпознаване от машини намериха приложение прекалено бързо, показва изследването. Правителства и предприятия трябва да спрат да използват лицевото разпознаване в социален и политически контекст, докато рисковете не бъдат опознати по-добре.

Идентифицирането на емоции трябва да бъде забранено, като се имат предвид свързаните с въпросната технология несигурни преценки. Тя не трябва да играе роля за вземане на решения по време на интервюта за работа, медицински консултации, срещи със застрахователи или при поставяне на оценки на ученици в училище.

Учените освен това пледират инженери и разработчици да бъдат информирани по-добре за възможните последствия от използването на създадените от тях апарати и компютърни програми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай