Запознайте се с отличителните качества и предимствата на качественото specialty кафе

Започването на деня с чаша кафе е ритуал за милиони хора по света.

Запознайте се с отличителните качества и предимствата на качественото specialty кафе | StandartNews.com

Започването на деня с чаша кафе е ритуал за милиони хора по света. Колко от тях обаче се замислят, пиейки чашата с тъмна течност, какво всъщност поемат. Кафето, купено от местния супермаркет или кварталното магазинче качествено ли е? Известните марки, на които робуват, дали ще дадат всички ползи, от които тялото се нуждае сутрин? И какво всъщност означава качествено specialty кафе? В следващите редове кафе експертите от Dabov Specialty Coffee разкриват 5 полезни свойства на качественото specialty кафе.

1. Качественото specialty кафе не повишава кръвното налягане

Дори и кафеената индустрия да не иска да признае, то напоследък става ясно, че кръвното налягане се покачва единствено след консумацията на нискокачествено кафе или кафе, което е пълно с дефектни зелени зърна и заради това е препечено, така че да му се придаде типичния “огнен”, горчив вкус, наложен маркетингово много успешно в края на миналия век.

В природата обаче повечето горчиви билки и растения са отровни и нашите вкусови рецептори приемат поглъщането на горчивина като поглъщане на отрова. Обикновено този процес започва в устната кухина и човек изплюва отровата (горчивината), но ако със сила на волята все пак погълне горчивата глътка, то от стомаха тръгва сигнал до мозъка, който казва, че отровата е поета и трябва незабавно да бъде изхвърлена. Тогава се впрягат всички сили: адреналина кара сърцето да бие по-бързо, за да може да се засили кръвообръщението и да се изчист по-бързо отровата (затова получаваме и сърцебиене и покачване на долната граница на кръвното налягане), бъбреците започват да работят усилено и да отделят отровата чрез урината (затова нискокачественото кафе действа като диуретик). Целия организъм е впрегнат да изхвърли отровата, като симптомите са висока долна граница, сърцебиене, отделяне на урина, болки в корема.

Висококачествените кафета няма нужда да бъдат изпечени тъмно, защото при тях няма дефекти, които да бъдат прикрити чрез препичане на суровината. Затова то се пече светло и никога не е прегоряло и горчиво. Вкусът му е плодов и сладък, затова не вдига кръвното налягане и не действа диуритично, не предизвиква стрес в организма и не води до болки в стомаха. Организмът го приема като приятел, а не като враг и се оставя да се наслади на всички ползи от пиенето му.

2. Качественото specialty кафе не действа като диуретик

Всеки е чувал, че кафето е диуретик, защото кара хората да ходят до тоалетната по-често и води до дехидратация. И да и не. Както казахме вече – тялото ни иска да изхвърли само нискокачественото кафе, което горчи и организмът го приема като отрова. Затова консумацията на висококачествено specialty кафе няма да ви лиши дори и от една капка вода.

3. Качественото specialty кафе не превъзбужда и може да се пие вечер

Митът за връзката между пиенето на кафе вечер и безсънието е разбита. Всъщност кофеинът не е отговорен за безсънието (свойстово, което обикновено му се продава), а адреналинът, с който организмът дава аларма за бой. Кофеинът като слаб алкалоид действа успокояващо и затова се слага в сиропите за кашлица, наедно с кодеина.

Редица проучвания показват, че когато човек консумира напитка, приготвена от specialty кафе, тя няма възбуждащият ефект върху организма, както тази, приготвена от нискокачествено кафе. Както казахме вече при консумацията на specialty кафе в тялото не се отделя адреналин и следователно след последното ни еспресо тялото е готово за сън.

Истината е, че когато говорим за кафе, съдържанието на кофеин в него е в незначителни количества. В него много повече присъстват антиоксиданти и други активни вещества, които могат да намалят вътрешни възпаления на организма и да ни защитят срещу болести.

Ако все пак човек се притеснява, че дори малко кофеин ще го държи буден цяла нощ, може да опита безкофеиновото кафе на Dabov, при което вкусовите качества остават непокътнати, а процесът на извличане на кофеина е патентован метод за извличане без химикали, само с чиста планинска вода.

4. Качественото specialty кафе не причинява киселини и болки в стомаха

Когато пият кафе, много хора добавят мляко, захар, сметана. Те сами по себе си могат да предизвикат киселини и болка в стомаха. Качественото specialty кафе няма нужда от добавки. Специалните кафета са сладки, а не горчиви и вкусът им е приятен.

Болките в корема се наблюдават при консумация на кафе от хора с по-чувствителен или раздразнен стомах. Тогава горчивината, която е възприета като отрова, трябва да бъде разградена и изхвърлена по най-бързия начин. Стомашните сокове се активират, за да подпомогнат действието и при по-чувствителни стомаси – болката е налице.

Когато избирате specialty кафе, вкусът е балансиран, плодов и сладък и няма опасност от стомашен дискомфрот, защото насладата от вкуса се разлива по цялото тяло и то не се бори за живота си.

5. Качественото specialty кафе не стресира организма

Кафето е балсам за тялото. То е полезно, когато е качествено. Какво означава това – висококачествени, правилно изпечени кафени зърна, от които е приготвена напитка, без значение дали е еспресо или филтрация: филтър, кафеварка и др.

Кафетата на Dabov Specialty Coffee са от специално подбрани и ръчно селектирани зелени зърна с най-високо качество, без никакви дефекти. Те имат гарантиран произход и идват изключително от ферми, специализирани в производството на specialty кафета. Тези кафета са здравословният избор на хората, които държат да знаят какво консумират и за които всяка чаша кафе е порция суперхрана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай