Започна голямото пътуване, не тръгвайте в последния момент

Започна голямото пътуване, не тръгвайте в последния момент | StandartNews.com

София. Започна голямото пътуване на хората след празниците. Днес и утре много от българите ще се приберат от своята почивка. От КАТ предупреждават шофьорите да не тръгват на път в последния момент и да бъдат внимателни, когато управляват автомобилите си.

"Добре е на 3 и 4 януари хората да преценят личното си време и да тръгнат на път по-раничко, за да няма струпване на входните магистрали", каза началникът сектор в отдел "Пътна полиция" - СДВР Любомир Костадинов пред БГНЕС.

Зима е и времето много бързо се променя, а пътната обстановка в следпразничните дни се очаква да бъде изключително натоварена, каза от своя страна шефът на столичния КАТ Тенчо Тенев . "Просто хората да внимават и да следят прогнозите за времето, метеоролозите сега са изключително точни. Ако чуят информация, че има проблем с времето – че ще се развали или започне да вали сняг – нека да тръгнат малко по-рано, за да си оставят възможност за по-ниска скорост, съобразена със зимните условия, и да се приберат навреме живи и здрави", продължи той.

Личният състав към СДВР ще работи при засилен режим, ще има автопатрули на подходите и входовете на София, където ще има струпване на автомобили. Където се налага, ще се регулира движението, за да могат хората спокойно да се приберат. Пътните полицаи ще бъдат достатъчно на брой, за да има контрол на пътя и да подпомогнат движението, съобщиха още от КАТ за мерките в следващите дни.

Кръстовището на " Ситняково" е създало проблем на много от пътуващите извън София в края на изминалата година. "Наложи се да регулираме подхода на вход "Ситняково" – от гара Подуене в посока "Цариградско шосе", Телевизионната кула", обясни Любомир Костадинов. На входа откъм Владая има стандартна разстановка. Столичните пътни полицаи получават информация от колегите им от Перник, за това дали потокът е по магистрала "Люлин" или откъм стария вход при Владая и съгласно нея се вземат и решения, добави още той.

"Ние имаме готовност навсякъде да поемем регулирането на движението, ако се наложи на входно – изходите магистрали, стига да получаваме и адекватна информация и от колегите, които са от провинцията", посочи Костадинов. И изтъкна,, че едва ли ще има голям проблем с движението откъм Владая. По-скоро може да се очаква натоварване на Ботевградско и Цариградско шосе, коментира той.

Няма точна бройка за автомобилите, излезли от София по празниците и съответно колко ще се приберат в следващите два дни. При 900 000 автомобила, регистрирани в столицата, близо 300 – 400 000 са тези, които са излезли от града, показват групите сметки на специалиста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай