Заливат с намаления менте преди Коледа

Не вярвайте, ако цената е 70 % надолу, предупредиха "Активни потребители"

Заливат с намаления менте преди Коледа  | StandartNews.com

София. Коледните намаления по празниците хващат окото, но не винаги са истински. "Около празниците има и реални коледни намаления, но има и подвеждащи", предупреди шефът на “Активни потребители" Богомил Николов. Според него най-често се увеличава цената, а след това се прави намаление до нивото, на което стоката е била.

"Това обаче може да се установи само от контролни органи, затова ако видите огромни намаления-70-80% не вярвайте", каза експертът. Николов съветва при проблеми от този характер да се търси съдейстивето на Комисията за защита на потребителите, които могат да правят проверки на некоректни търговци.

"Внимавайте с играчките за деца, те са на първо място в базата данни на опасните стоки", посъветва още Николов. Според него те са сред най-опасните стоки на пазара, не случайно всяка година в ЕС се забраняват над 100 вида играчки внос от Китай.

Другото нещо, което изкушава хората са бързите кредити. "Някои сключват заробващи договори, за да финасират своите покупки или пътувания, а после установяват, че лихвата е трицифрена сума", каза Николов пред Нова телевизия. Това прави много от тези кредити трудни за връщане. Затова той съветва внимателно да се чете договора и да се предпазваме от договори, които ще ни създадат проблеми.

"Тази година българинът ще похарчи за подаръци около празниците повече пари, отколкото миналата година", прогнозира Николов. "Кризата не се оказва голяма спирачка да се лишим от подаръци и трапезата и това е добре, но да помним, че и след празниците ще трябва да се справяме със семейния бюджет", предупреди шефът на "Активни потребители".

Измамници искат бързи кредити по нета

Измамници се опитват да изтеглят бързи кредити по интернет под чуждо име. "Обадих се на оставения телефон и разбрах, че от мое име е заявен кредит. Отказах да съм заявявала кредит. Разбрах обаче, че разполагат с всичките ми данни - ЕГН, лична карта, адрес," оплака се жена, пред bTV, която се отървала на косъм. „Очевидно ставаше въпрос за злоупотреба. Освен това ме увериха, че не съм първият случай за деня. Аз съм третият човек, когото проверяват и се оказва, че и трите пъти човекът не иска кредит," коментира ужилената.

От сайта за онлайн кредитиране проверяват не само с обаждане кой иска пари. „Ние имаме възможност да засичаме IP-a и определени други данни, така че на база на тази информация, с която разполагаме, системата ни дава информация дали това е злоупотреба или не," обясни управителят Росица Стакева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай