Зала "Чудеса" в НДК

Показват на Бокова макети на най-известните родни съкровища

Зала "Чудеса" в НДК      | StandartNews.com

София.  Искате ли да видите на едно място Боянската черква, кръглия златен храм във Велики Преслав, Рилския манастир и тракийската гробница "Голяма Арсеналка"? Отидете в НДК.

От 27 октомври, събота, в Двореца на културата отваря врати уникалната зала "Чудесата на България". Тя е номер 3.3 и ще приема безплатно гости всеки делничен ден от 9 до 17 ч.

Първата по рода си изложба "Културното наследство на България - минало, настояще, бъдеще" се прави от фондация "Созопол". Изложението е част от специален проект на неправителствената организация за популяризиране на родните светини. "Стандарт" е основен медиен партньор на инициативата.

С хляб и сол ансамбъл "Филип Кутев" ще посрещне в четвъртък първите гости на зала "Чудесата на България". Това ще са министри на културата от Югоизточна Европа. Пред тях пет деца от столично училище ще лепят макети на културно-исторически забележителности от хартия. Официалното откриване на изложбата ще е в петък, когато се очаква макетите да бъдат представени пред генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, президента Росен Плевнелиев, министри и дипломати. Гостите на изложбата ще видят още точни копия на Варненската крепост, патриаршеската катедрала "Св. Ал. Невски", праисторическото селище в местността Поляница край Търговище и др. Пред зала "Чудесата" в снимки и текстове ще бъдат представени тракийски светилища като Глухите камъни, Харман кая, Белинташ, кромлеха край с. Долни Главанак и куп други забележителности. В специален кът, наречен зала ЮНЕСКО, пък ще бъдат показани българските чудеса, които вече са част от световното културно наследство.

Проектът на фондация "Созопол" предвижда и изработване на малки сглобяеми макети на Чудесата, тип лего, които да влязат в училищните часове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай