Загиналият работник в Банско не е имал трудов договор

Загиналият работник в Банско не е имал трудов договор | StandartNews.com

Работникът, който загина при срутване на земна маса в изкоп с дълбочина 1,50 метра в курорта Банско, е бил без трудов договор, както и двамата му колеги, които са се трудили на същия обект. Ровът пък не бил укрепен по никакъв начин. Това разкри в петък шефът на Областната инспекция по труда в Благоевград Петър Попадийн. Трудовите инспектори продължават разследването на трудовата злополука, отнела живота на 59-годишния банскалия Никола Лефтеров.

Трагедията се разигра в четвъртък след 15,30 часа. Все още няма категорична яснота коя фирма ги е наела и накарала да работят по рехабилитацията на водопроводната и канализационната мрежа на улица „Баньо Маринов", в района на градския парк. Тримата са започнали работа в сряда, само ден преди трагедията. Никола и още един са били в рова, за да поставят тръба, третият е бил извън изкопа. Багерът е имал къса стрела и е струпвал влажната земя почти на едно място.

„Не е само пръст, струпани са били и големи камъни, извадени при копаенето на тясната улица. Изкопът не е бил укрепен. Другият проблем е, че са махнали асфалта там, където са трупали земната маса. Така мястото не е била никак устойчиво и е поддало под тежестта на пръстта и камъните", уточниха разследващи.

Аутопсията ще установи точната причина за настъпването на смъртта му. След трагедията багеристът офейкал. Същото направил и мъжът, който с машина режел асфалта. Не е открит и технически ръководител на обекта. Със сигурност не е направена оценка на риска, не е преценена опасността от срутване на земните маси. Трудовите инспектори са установили, че багерът е на физическо лице, не е собственост на нито една от фирмите-подизпълнители. Изпълнител на водния цикъл, който включва рехабилитация на водопроводната и канализационната мрежа и изграждане на пречиствателна станция за отпадни води в курорта Банско, е консорциумът „Ейра". В него водеща е разложката фирма „Балканстрой". Стойността на проекта е за 89,48 милиона лева и стартира през юли 2013 година. Очакваме до края на деня представители на фирма „Балканстрой" – Разлог да представят всички договори с други фирми - подизпълнители за извършване на дейностите по водния цикъл в Банско, каза в петък Петър Попадийн.

„Знаем, че имат за въпросната работа договорни отношения с врачанската фирма „Царевец" и с „Юнивърсал Партнерс" ЕАД – Самоков", разкриха разследващи.

„На този обект трябва да работи фирма „Царевец". Те обаче са длъжни да ни уведомят, че започват работа, а не са го направили. Трябва да знаем, за да направим инспекция на място, същото да извърши и надзорната фирма. Не сме издавали заповед на врачанската фирма за стартиране на дейност. Не е ясно как и защо са влезли да работят, не са ни информирали, че във въпросния ден ще го направят", заяви Йордан Каназирев, който е един от собствениците на „Балканстрой".

Минути след трагедията край изкопа – ковчег за мъжа пристигнала и съпругата му от ромската махала, където живеят. Писъците й огласили целия квартал. „Жената не бе на себе си. Пратила мъжа си на работа, а й го връщат в ковчег. Това е безумие. Трябва затвор за работодателя, за да се научат останалите да се грижат за живота на работниците си и да спазват всички условия за безопасност на труда", твърдят те.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай