Задължителните храни през зимата

Ето я и нея

Задължителните храни през зимата | StandartNews.com

Всяка сутрин тялото се събужда под въздействието на кортизола, който повишава нивата на кръвната захар. Ето защо е важно да изберете закуска, която няма да увеличи още повече захарта ви.

Диетологът Вера Кулин споделя препоръки за здравословни зърнени храни за закуска през зимата, която сваля холестерола и захарта. Експертът отбелязва, че изборът на зърнени култури трябва да бъде направен по отношение на техния гликемичен индекс, който определя скоростта, с която глюкозата се отделя в кръвта. Експертът посочва най-добрите опции в случая. Те включват овесени ядки, киноа, елда, перлен ечемик, боб, кафяв ориз. 

Избор на зимна закуска, която сваля холестерола и захарта Овесени ядки (дълго варени) - те са богати на разтворими фибри, които понижават нивата на холестерола. Съдържат протеини, витамини от група В и магнезий.

Киноа - тя има пълен аминокиселинен състав и е отличен източник на протеини. Богата е на желязо, магнезий, фосфор и други минерали.

Елда - съдържа калий, магнезий, цинк и витамини от група В. Тя се отличава с най-високото ниво на антиоксиданти сред зърнените култури.

Перлен ечемик - богат на фибри, които имат положителен ефект върху здравето на червата. Той е източник на витамини от група В, желязо и магнезий.

Леща за готвене - тя е отличен източник на протеини, особено за вегетарианци. Съдържа фолиева киселина, желязо и калий.

Боб - той е с високо съдържание на протеини, фибри и минерали. Намалява холестерола и поддържа нивата на кръвната захар.

Кафяв ориз - богат на фибри, минерали и витамини от група В.

Помага за поддържане на стабилни нива на кръвната захар.

Някои от полезните качества на кафявия ориз включват:

-подобряване на метаболизма

-отстраняване на излишната вода от тялото 

предотвратяване на язва и гастрит

-регулиране на нивата на кръвната глюкоза

-прочистване на кръвоносните съдове.


 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай