„За Нашите Деца“ стартира кампания по ранно детско развитие

„За Нашите Деца“ стартира кампания по ранно детско развитие | StandartNews.com

През месец септември фондация „За Нашите Деца" стартира кампания по ранно детско развитие под надслов „Щастливото детство създава щастливи истории". Целта е да се повиши обществената осведоменост към проблемите на децата до 3-годишна възраст.

„Как да отгледаме щастливо дете" – това заглавие носи специална брошура, отпечатана за целите на кампанията, в която се посочват някои от най-честите митове при отглеждането на малко дете. В рамките на кампанията тя ще бъде разпространена в шест родилни отделения и в групите за обучение на родители в центровете на фондация „За Нашите Деца" в София и Пловдив.

„Истории на пораснали герои" пък е видео поредица, в която обичани приказни герои разказват за детството си и дават съвети като вече пораснали анимационни персонажи. С началото на кампанията стартира и онлайн платформата obichano.detebg.org, на която всеки ще може да намери полезна информация и щастливи истории на деца.

„С тази кампания ние искаме още веднъж да поставим фокус върху ранната възраст при децата, за която в момента разбирането ни като общество е в преход. Искаме да напомним на политиците, че те са длъжници на семействата с малки деца и трябва да има една доста по-стратегическа насоченост на плановете за семейна политика в България" – заяви Елка Налбантова – директор на фондация „За Нашите Деца".

По повод кампанията фондацията отправя и предизвикателство към българските блогъри да споделят на своите страници с общ хаштаг #obichanodete трите урока, които са научили за родителството, най-големия си страх като родители и най-ценния съвет, който са получавали.

На 25 септември специалисти на фондация „За Нашите Деца" ще се включат в срещите с бъдещи родители в инициативата „С „9 месеца" на училище" на списание „9 месеца" и ще дадат на родителите ценни съвети за пълноценна и стимулираща грижа към децата.

Ваня Стратиева – експерт "Развитие на детето и семейството" към фондацията сподели. „Едно от най-важните неща, които родителите трябва да знаят, е че в първите 3 години се развива 90% от мозъка на детето и е много важно общуването с него. Родителите трябва да прекарват време с детето, да се опитат да бъдат негово огладело, да се усмихват, защото то се оглежда и вижда света около себе си. Тези 3 години и това огледало ще му помогнат да се чувства много по-спокойно и сигурно в следващите години".

Кампанията по ранно детско развитие „Щастливото детство създава щастливи истории" е част от програма „Ранна детска интервенция" на фондация „За Нашите Деца", която предоставя подкрепа на родители на деца със специални нужди в най-ранна възраст. Специалистите по ранна интервенция са в пряк контакт със семействата и тяхната основна дейност се случва в сигурната домашна среда. Идеята е чрез всекидневни дейности, предмети и играчки да се стимулира детското развитие с индивидуални темпове и фокус върху силните страни на детето и родителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай