Събота,

Историческо: "Тайм" избра Дете на годината

От: Агенция Стандарт -
Историческо: "Тайм" избра Дете на годината
A
A
A

15-годишната Гитанджали Рао стана първото в историята "Дете на годината" на списание "Тайм". Новата класация е вдъхновена от успехите на екоактивистката Грета Тунберг, която през 2019-а стана най-младата носителка на титлата "Личност на годината".

"Малките крачки са от огромно значение. Това са обикновени деца, които променят света около себе си по лек, забавен и влиятелен начин", казва редакторката Андреа Делбанко. След като преглеждат над 5000 кандидата, от списанието изобретателката Рао, предаде Би Ти Ви. Когато е на 12, тя създава устройство, което по бърз и евтин начин проверява дали водата съдържа олово. Tethys е толкова впечатляващ, че тя влиза в списъка на най-перспективните млади учени на "Форбс", спечелва награда от 25 000 долара, а Гугъл иска да снима документален филм за нея.

В интервю по Зуум с Анджелина Джоли детето-чудо разказва, че е разработило приложение, улавящо признаци на агресия в онлайн общуването. Kindly е изкуствен интелект, който отсява думи и словосъчетания, които биха могли да бъдат възприети като обида и дава възможност на автора да ги изтрие или редактира преди да ги изпрати. "Тийнейджърите често сме избухливи и резки. Приложението ти дава възможност да премислиш какво си казал и да бъдеш по-внимателен следващия път", обяснява Гитанджали.

Тийнейджърката също така преподава. Заедно с училища и музеи, тя организира уъркшопове, в които обяснява метода си в пет крачки: наблюдение, търсене на идея, проучване, създаване и комуникация. Вече е имала над 30 000 ученика.

"В края на занятието всеки има идея, над която да започне да работи. И ако това е възможно само за 45 минути, то представете си какви резултати бихте постигнали, ако се посветите с месеци на нещо. Вълнувам се винаги, когато получавам писма, в които ми казват: "Хей, посетих уъркшопа ти преди 4 месеца, беше страхотно, ето го и крайния резултат - обувка, която сама набира полицията". 

Освен учен Гитанджали е и талантлив музикант.Когато е само на 3 години тя пита майка си как би могла да помогне на някой, който боледува и тя ѝ предлага да се научи да свири на пиано.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички