Юбилеят на Елизабет II гълта милиард паунда

Бирата се лее на 16 000 улични партита

Юбилеят на Елизабет II гълта милиард паунда | StandartNews.com
  • Бирата се лее на 16 000 улични партита

Поданиците на Елизабет Втора четири дни празнуват платинения юбилей на най-възрастния действащ монарх в света. Заради гръмкото отбелязване на 70 години от възкачването на Нейно величество на престола народът организира 16 000 улични партита - с факелни шествия, закуски на тревата, чаени сбирки и други. Някои градове засаждат и дървета, за да се присъединят към инициативата "Зелен балдахин". Очаква се един милиард паунда да бъдат похарчени в кръчмите и магазините по време на тържествата. 45 000 пъба са получили разрешение да работят до един часа сутринта. Според прогнозите 52 милиона литра напитки се леят сред най-разгорещените поклонници на династията.

Някои от най-големите музикални звезди се събират за специален мини фестивал  пред Бъкингамския дворец. Класиците от "Куийн", американската соул легенда Даяна Рос, представителят на Великобритания на "Евровизия 2022" Сам Райдър, британско-шведската певица Мейбъл, Алиша Кийс, италианският тенор Андреа Бочели, германският композитор Ханс Цимер приемат овациите от 22 хиляди души. Пак там звучат култови парчета на Андрю Лойд Уебър, както и предварително записано изпълнение на Елтън Джон, който е из Европа на прощално турне. Очаква се писателят актьор Стивън Фрай, телевизионният водещ и естественик Дейвид Атънбъро, тенисистката Ема Радукану и Дейвид Бекъм също да поздравят кралицата. Гигантската тълпа ще се наслади на изпълнения на Ед Шийрън и Клиф Ричард.

В шествието с участието на 10 000 между  Уестминстърското абатство и Бъкингамския дворец се включва и златната кралска карета. За последен път тя е показана публично преди две десетилетия. Създадена е през 1762-а и е използвана от монарси при важни поводи - включително при коронацията на Елизабет Втора.

Принц Чарлз и херцогинята на Корнуол Камила посрещат гости на популярното крикет игрище в Южен Лондон "Овал". Принц Едуард и съпругата му Софи се присъединват към членовете на местната общност в Уиндзор, както и към жителите на Бъркшър за специален обяд.

Принц Хари и Меган Маркъл едва ли биха пропуснали юбилея на кралицата. Още повече че Нейно величество най-сетне ще се запознае с правнучката си Лилибет, кръстена с детския й прякор.

По-малкият син на Даяна, бившата актриса и още по-непослушният от тях принц Андрю, заподозрян в участие в международен секс скандал, бяха елиминирани от традиционното появяване на балкона на Бъкингам на 2 юни за "Trooping the Colour". Тази година в него се включиха 18 члена на семейството, които изпълняват обществени функции от името на кралицата. Сред тях са принц Уилям, Кейт Мидълтън и трите им деца, Чарлз и Камила, единствената дъщеря на кралицата - принцеса Ана, принц Едуард, братовчедът на Нейно Величество - херцогът на Глостър, херцогът на Кент, принцеса Александра, брачните партньори на всички тях.   

"Trooping the Colour" е вторият официален празник на Елизабет. Първият е на рождената й дата - 21 април. Припомняме, че тя събира гости на различни дати заради стара традиция: рожденият ден на монарха трябва да се полива през лятото заради прословутото британско време, което невинаги позволява тостове, танци и песни под открито небе. Всичко започва през 1748-а с родения през ноември Джордж II. Тогава той решава да не рискува здравето на поданиците си в мъглите и дъжда и комбинира поливането на рождения си ден с летния парад "Trooping the Colour".

Откакто Елизабет Втора е на трона, през първите дни на всеки юни 1400 войници, 200 коня и 400 музиканти се събират, демонстрирайки военна прецизност и качествена езда по случай рождения й ден. Самата владетелка преди също се включваше в светската суматоха, яздейки някой от любимите си коне, но от 1986-а насам се придвижва със златната кралска карета.

Елизабет Втора се появява за първи път на балкона на 9 - по случай сребърния юбилей от възкачването на престола на дядо й, Джордж V.

Наследството на Едуард Изповедника

Короната за първи път е носена от англичанина Едуард Изповедник през XI век - най-вече по празници. A когато той е канонизиран през 1161 г., тя се превръща в свята реликва. Аксесоарът на Светия Едуард краси кралските особи на коронациите им в периода от XIII до XVII век. Когато Гражданската война сваля за кратко монархията през 1649-та, короната е претопена. Възстановената й версия, изработена за Чарлз II през 1661-ва, е тази, която се носи през 1911-та от Джордж V, през 1937-ма от Джордж VI и от дъщеря му, кралица Елизабет Втора. Тя е върху главата й на 2 юни 1953-та - 16 месеца, след като заема трона след смъртта на баща си, крал Джордж VI. Оттогава не е слагала короната на Свети Едуард.

Тежаща близо 5 килограма, короната Светия Едуард е висока около 30 сантиметра и е украсена с 444 скъпоценни и полускъпоценни камъка. Тя е толкова тежка, че Елизабет преминава към по-леката трикилограмова имперска държавна корона. Носи я при официални случаи - като откриването на Парламента, когато изнася речта си, очертавайки законодателните планове на правителството.

Короната на Светия Едуард е в колекцията с кралски бижута - 140  предмети, украсени с 23 000 скъпоценни камъка. Това е сбирката с най-много регалии. Познатите отличителни знаци като короната и кълбото все още ги има върху пощенски кутии, полицейски каски и официални документи. Те са емблема на властта, датираща отпреди пристигането на саксонците. "Освен с тежестта на очакванията в следвоенна Англия, беше голямо предизвикателство да се приспособя към носенето на тежката историческа корона", споделя кралицата. "Не можете да погледнете надолу, трябва да вдигнете главата нагоре. Иначе  шията ви ще се счупи и короната ще падне. Короните имат някои недостатъци, но иначе са доста важни неща", казва кралица Елизабет Втора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай