Йоан целуна земята на епархията си

Йоан целуна земята на епархията си | StandartNews.com

Моравица. С хляб и сол варненци посрещнаха новия си митрополит Йоан. Срещата беше на границата на епархията - в село Моравица, област Търговище. Чакаха го над 50 духовници от всички църкви в региона. Духовниците приветстваха новия си владика с хляб и сол и му поднесоха да целуне частица от пръстта на епархията, положена в сребърна кутийка.

"Щастлив съм да целуна българската земя, тук, в началото на Варненската епархия", каза Йоан видимо развълнуван. Той обеща да работи за мир и благоденствие на паството си. И изрази надежда доброто и хубавите неща да се множат.
От името на духовниците със слово към Йоан се обърна отец Славчо Проданов и пожела на митрополита в служението си да се издигне като духовна кула, която да е ориентир за всички - клир и народ, за вярната посока по пътя към Христос.

На гроба на митрополит Кирил във Варна Йоан се разплака, като си спомни как миряни му казали: "Ваше Високопреосвещенство, вие сте изпросен с много молитви". Новият митрополит беше тържествено посрещнат пред катедралния храм "Успение Богородично" от огромно множество варненци, които му направиха килим от цветя. Духовият оркестър на Военноморските сили изсвири химна и "На многая лета".

Премиерът Пламен Орешарски изпрати на Йоан поздравителен адрес за избирането му.

Неофит служи за Рождество в "Св. Александър Невски"

За първи път Негово Светейшество Неофит ще оглави литургиите за Рождество като патриарх. Службите ще са в катедралата "Св. Александър Невски" в София. Богослужението на Бъдни вечер днес започва в 18,00 ч, а на Рождество утре - в 9,00 ч.
Неофит бе избран за патриарх на 24 февруари 2013 г. Интронизацията му беше същия ден в катедралата "Св. Александър Невски".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай