Яйцата - повишават ли нивото на холестерола?

Кое е по-здравословно - белтъкът или жълтъкът?

Яйцата - повишават ли нивото на холестерола? | StandartNews.com

Повече митове отколкото съдържими хранителни вещества са свързани с яйцата. Трябва ли да им се вярва коментира китайският вестник Sohu, цитиран от Агенция Фокус.

На първо място e спорът кое е по-здравословно - белтъкът или жълтъкът. По-добре е да се яде цялото яйце, защото яйченият белтък е важен източник на протеини, а жълтъкът е важен източник на други хранителни вещества.

И така, кои стереотипи всъщност са измислица?

Първа заблуда: Прекомерната консумация на яйца повишава нивата на холестерола

Това не е вярно, защото яйченият жълтък съдържа лецитин, който е естествен емулгатор. Това вещество разтваря частиците холестерол и мазнини и предотвратява тяхното отлагане по стените на кръвоносните съдове. Това води до намаляване на нивата на холестерола в кръвта. В допълнение, холинът се освобождава с усвояването на лецитина. А той от своя страна участва в синтеза на ацетилхолин, важен невротрансмитер, който подобрява паметта и работата на мозъка.

Втора заблуда: Родилките трябва да ядат много яйца

По време на раждането се изразходва много физическа енергия и се нарушават храносмилането и детоксикационните функции на черния дроб. В резултат на това яденето на големи количества храна ще увеличи товара върху черния дроб и бъбреците и това може да доведе до неблагоприятни ефекти. Прекомерната консумация на яйчен белтък в този случай ще доведе до образуването на големи количества амоняк, хидроксил, фенол и други химикали в чревния тракт, което се отразява негативно на здравето. Това може да бъде придружено от подуване на корема, замаяност, слабост и други симптоми, свързани с така наречената протеинова токсичност. Когато се изчислява необходимостта от прием на протеин, човек трябва да изхожда от състоянието на храносмилателната система. Родилките трябва да ядат не повече от три яйца на ден.

Трета заблуда: Суровите яйца са по-хранителни

Всъщност яденето на сурови яйца не само допринася за развитието на бактериални инфекции, но и не насища организма с ценни хранителни вещества. Суровите яйца съдържат протеинът авидин, който пречи на абсорбцията на биотин в червата и това може да доведе до липса на апетит, слабост, мускулна болка и други симптоми, съпътстващи дефицита на биотин. В допълнение, суровите яйца съдържат антитрипсин, което влияе негативно на храносмилателната функция на организма. Също така, не забравяйте за риска от ядене на яйце, което може да съдържа пилешки ембрион.

Затова как трябва да готвим яйцата, за да запазим максимално полезните им свойства? Отговорът е прост: по-добре е да ги сварим, тъй като сварените яйца имат много ценни и питателни компоненти, а също така лесно се усвояват и асимилират от организма.

Първо поставете яйцата в тенджера със студена вода и я загрейте до кипене. След като заври в продължение на три минути, изключете котлона и оставете яйцата във водата за пет минути. Така яйченият белтък ще бъде нежен, а жълтъкът ще достигне желаната степен на твърдост, при която той се абсорбира най-лесно. Варенето на яйца повече от десет минути не се препоръчва, тъй като това не само ще повлияе на вкуса на този продукт, но ще доведе до унищожаването на голям брой витамини. Що се отнася до пържените яйца, те имат по-малко хранителни вещества и се абсорбират по-малко от организма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай