Японците и Олимпиада 2020

Безцветни кока-кола, чай и кафе ще изненадват гостите

Японците и Олимпиада 2020 | StandartNews.com

Таксита с изкуствен интелект ще возят пътници с увреждания

През 2020 г. Олимпийските игри ще се проведат в Токио. Япония е уникална във всяко отношение и със сигурност ще изненада гостите си с нещо грандиозно, и разбира се, с технически постижения. Но ще се промени ли животът на японците заради предстоящите олимпийски игри и как те се отнасят към това събитие?

Миналата година японски производители са представили новите си продукти на пазара - безцветна газирана Coca-Cola, както и безцветен чай и кафе. Външният им вид бил странен, но вкусът не се различавал от “цветния” оригинал. Японските граждани ги възприели почти безразлично – никой не се втурнал да ги пробва и коментира.

Но, както твърдят анализаторите, това е само пробен балон и такива чудотворни напитки, както и други продукти на известни марки, представени в необичайна форма, са изненада, но не и за японците. Те ще впечатляват гостите от чужбина, които се предполага, че ще бъдат във възторг от тях.

Известно е и че японците се грижат за чистотата на околната среда - те се отнасят много сериозно при разделянето на отпадъците и изхвърлят стъклените в специални контейнери. А стъклото, сортирано в къщите на Токио и рециклирано в предприятията, ще се използва за направата на блокове за олимпийските съоръжения.

В града ще се появят и екологични таксита - шикозно такси "Тойота", чието пускане е насрочено за предстоящите олимпийски игри, вече се движи из улиците на Токио. Това са така наречените автомобили с изкуствен интелект от клас "комфорт", оборудвани за пътници с увреждания - и разбира се, за участниците в параолимпийските игри. Новите таксита са много просторни (можете да поставите инвалидна количка вътре), те нямат огледала за обратно виждане (имат екрани), най-малко шест въздушни възглавници в кабината и се зареждат с газ или работят с електричество.

Таксиметровите шофьори са млади хора (не по-възрастни от 30-40 години), владеещи чужди езици (предимно английски), което е рядкост за обикновените японски водачи. Освен това са обучени за оказване на първа помощ в случай, че на пътника му прилошее. Предполага се, че такситата ще се превърнат в основно средство за придвижване на гостите на Олимпиадата, тъй като градският транспорт в Токио не работи до късно.

А кметът на града Коике Юрико е обещала да премахне напълно всички незаконни таксита от Токио (като правило тях ги карат китайци и корейци). Успехът на Олимпийските игри е жизненоважен за нея - тя е кандидат за поста министър-председател, а реалността на тази перспектива зависи и от това как ще се справи с подготовката и провеждането на OI 2020.

Организаторите планират да пуснат и микробуси, които ще возят гостите от хотелите до олимпийските стадиони. В хотели, летища и в зоните за провеждане на съревнованията се планира активно да се използват роботи, които ще дават всякаква информация на хората и ще им превеждат.

Както е известно, земетресения и природни бедствия в Япония се случват често, затова властите ще имат на разположение екипи за оказване на помощ в случай на бедствие. Бъдещите доброволци се обучават да действат в извънредни ситуации - как да евакуират зрители от стадион при земетресение, как да ги координират и да предотвратяват паника и жертви. И, разбира се, доброволците трябва да могат да предоставят първа помощ.

Япония е страна, която не е напълно подготвена за терористични актове, но провокациите по време на игри не могат да бъдат изключени напълно. Особено японските власти се опасяват от терористи от Северна Корея. В тази връзка по време на Олимпиадата 2020 Токио и други големи градове ще бъдат буквално претъпкани с видеокамери с най-новата система за разпознаване на лица. Те ще се появят не само на входовете на олимпийските обекти, но и по улиците на града. Човек, чието лице се намира в електронната база данни като ненадеждно (например в списъка на международните издирвания), ще бъде незабавно идентифицирано и задържано. В тази връзка токийските власти вече периодично организират за гражданите мащабна антитерористична подготовка.

Ако за някои народи олимпиадата се приема като национален празник, японците се отнасят почти равнодушно към предстоящите събития. Еуфория липсва, а много от местните ученици дори заявяват, че няма да имат време да следят игрите, тъй като те съвпадат с учебния процес, който за тях е много по-важен.

Пък и купуването на сувенири с олимпийска символика за прагматичните японции не е самоцел. Монетите, пластмасовите контейнери и различните стоки с емблемата на ОИ-2020 ще са привлекателни най-вече за чуждестранните туристи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай