Януарски пек! Ето температурите в страната

Рекордни или близки до максималните за сезона стойности

Януарски пек! Ето температурите в страната | StandartNews.com

Рекордните за 18 януари 20,5 градуса са измерени в Монтана в 14 часа днес. Това съобщи Леночка Ангелова, директор на Хидро-метеорологичната станция в града.Причина за необичайното затопляне на времето в този ден е южният вятър, който духа от сутринта в Монтана и региона и силното слънце, което грее в областния град днес.Топлото време напълни паркове и кафенета на открито с хора, а детските площадки с малчугани. Подлъгани от топлото време пчели излязоха от кошерите в средата на зимата, макар да няма цвят и да няма как да събират мед.

"В този период на януари най-студено в Монтана е било през 1985 година, когато са измерени минус 28 градуса", съобщи Ангелова и коментира шеговито, че сега вместо на Ивановски студове се наслаждаваме на януарски пекове.

Температурен рекорд е регистриран и в Русе. По данни от метеорологичната станция в града измерената в 14 часа температура е била 21.2 градуса, което е с над 5 градуса повече от стария температурен рекорд, регистриран през 2007 година. Тогава са били отчетени „скромните“ 16 градуса.

Малко преди 14.00 ч. във Варна днес са били отчетени 19,4 градуса на въздуха, колкото е максималната измерена температура на този ден в града през далечната 1939 г. Така е изравнен 84-годишен температурен рекорд във Варна, съобщават от местния филиал на Националния институт по метеорология и хидрология.

Температурен рекорд от 20 градуса е регистриран днес в Търговище. Максималната температура за датата 18 януари в региона е 16,5 градуса, измерени през 1955 година, съобщи ръководителят на Метеорологичната обсерватория в града Красимира Стойчева.

Прогнозата за утре е температурата да се повиши с още около градус и да достигне 22°С. Отново ще бъде много ветровито, като за областите Монтана, Ловеч, Враца, Габрово и Велико Търново е обявен най-високата степен – червен предупредителен код за очакван силен вятър. За други 7 области е в сила оранжев предупредителен код.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай