Ягодова луна - какво означава появата й

Първата супер луна за 2023 г. се очаква през август

Ягодова луна - какво означава появата й | StandartNews.com

Пълнолунието, отбелязващо началото на метеорологичното лято, привлече погледите на стотици хора в Англия. съобщава BBC. Фотографи заснеха изображения на т.н. Ягодовата луна, която се виждаше от малко след 21:00 часа в събота до малко преди 04:30 в неделя. 

Смята се, че названието й идва от племената алгонкини в Северна Америка, като юни е месецът, когато ягодите започват да узряват за бране. Исторически погледнато, имена като това биха послужили за цел, помагайки за наблюдение на променящите се сезони. Фотографът Майкъл Уейк засне Ягодовата луна, изгряваща над фара на кея Рокър в Съндърланд.

„Стоях на крайбрежната алея Seaburn, точно под и на една миля от фара“, каза той.

„Първоначално изгревът на луната беше скрит зад пелена от облаци и не бях сигурен дали ще се появи. За щастие го направи и докато се издигаше в небето, ставаше все по-яръко и по-яръко, след което се превърна в красиво червено и оранжево кълбо“.

Въпреки че изглеждаше грандиозно, Ягодовата луна не беше смятана за суперлуна. Първата супер луна за 2023 г. - когато пълнолунието също е в най-близката си точка до Земята по тази орбита - се очаква през август.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай