Сряда,

Ягодова луна и огнен пръстен в небето през юни

От: СТАНДАРТ -
Ягодова луна и огнен пръстен в небето през юни
A
A
A

Две уникални космически явления ще се случат през юни. Едното е слънчево затъмнение "Огнен пръстен", другото – Ягодова луна.

Тази година годишното слънчево затъмнение ще се случи на 10 юни и може да се види в Северна Канада, Гренландия и Русия и може частично да се наблюдава в градове като Ню Йорк, Монреал, Лондон и Вашингтон. Този тип затъмнение се характеризира с впечатляващия си „огнен пръстен“, тъй като не е пълно затъмнение и краищата на Слънцето могат да се видят около Луната.

„Пръстеновидните затъмнения са подобни на пълните затъмнения, при които Луната, Земята и Слънцето се позиционират така, че Луната да се движи директно пред Слънцето, както се вижда от Земята“, казва Алекс Йънг, асоцииран директор на науката в Отдела за хелиофизични науки в космическия център за космически полети на Госард на НАСА. И допълва: „Но пълно затъмнение не се случва, тоест Луната не препречва напълно видимия диск на Слънцето, защото Луната е по-далеч и нейният видим размер в небето е малко по-малък от Слънцето. Това означава, че около Луната се вижда малък пръстен на слънчевия диск“.

Според Йънг слънчевите затъмнения се случват две седмици преди или след лунното затъмнение. На 26 май Цветната суперлуна украси небето, а на 24 юни ще се види Ягодовата луна.

На 24 юни ще можем да видим Ягодово пълнолуние. Ягодовата луна е кръстена на алгонкинските племена на индианците, тъй като това пълнолуние е бил техният знак за събиране на горски ягоди. В Европа явлението се нарича „Меден месец“ или „Медовина“. В южното полукълбо е известно като „Дъбова луна“, „Студена луна“ или „Дълга нощна луна“.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички