Ябълка на 4000 години откриха във Виена

Това е най-древното доказателство за наличие на плода на територията на днешна Виена

Ябълка на 4000 години откриха във Виена | StandartNews.com

Фото © M. Kohler-Schneider, BOKU Wien

Няколко дни преди „Деня на Ябълката“, който в Австрия се чества всеки втори петък през ноември, Университетът за природни ресурси и науки за живота, BOKU, във Виена и общинското предприятие "Археология" направиха сензационно откритие в района Оберлаа. В яма с отпадъци откриха остатъци от сушени ябълки на 4000 години.

По време на разкопките на неолитно селище бяха открити остатъци от овъглена дива ябълка. Земеделското селище датира от 2400 г. пр. нашата ера. Това е най-древното доказателство за наличие на ябълки на територията на днешна Виена. Разкопките показват, че тази дива ябълка е била умишлено донесена в селището от околните гори и вероятно е била складирана за зимата. Ябълката е разрязана наполовина и очевидно изсушена, обяснява Мариан Колер-Шнайдер, която е археоботаник в BOKU и има дългогодишен опит в проучването на растителни останки от археологически обекти.

Учените познават подобни находки от Швейцария, където, нарязани на половина, дивите ябълки са били нанизвани на лико и са сушени за зимата. През неолита дивите ябълки са били високо ценени и са служили като незаменими източници на витамини през зимните месеци. Възможно е ябълките от Обрлаа също да са паднали в огъня, докато са  били сушени в пещ, а след това да са изхвърляни на боклука, където след четири хиляди години са открити.

Фото © M. Penz, Stadtarchäologie Wien

Намерената ябълка определено е европейска дива ябълка (Malus sylvestris), която е прародителят на днешната ябълка, твърдят учените. Първите култивирани ябълки са дошли в Европа от Централна Азия едва хилядолетия по-късно, кръстосвайки се с местните диви ябълки по пътя си насам. Сред тях са алтайската ябълка (Malus sieversii ) и кавказката дива ябълка (Malus caucasica), която все още може да бъде срещната като диворастяща в планинските райони на Южна Азия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай