Взрив събра испанци във Военна болница

Изтекъл пропан-бутан от газова бутилка остави поражения като от бомба

Взрив събра испанци във Военна болница | StandartNews.com

София. Взрив изтърбуши китайския ресторант на бул. "Цар Освободител" в столицата и прати 11 души в болница. Причина за адската експлозия е газова бутилка, която била в кухнята на ресторанта. По първоначални данни е станало изтичане на пропан-бутан от 28-литрова бутилка, съобщи шефът на дирекция "Пожарна безопасност" главен комисар Николай Николов. На мястото са намерени още 13 бутилки. В някои медии се появи информация, че след първата са гръмнали и други, но това не бе потвърдено официално. Вчера на мястото бе направен повторен оглед за оценка на щетите, а китайци, избегнали взрива на косъм, се снимаха са спомен около мястото.

Адският взрив в центъра на столицата събра двама испанци във Военномедицинска академия. Те не се познавали преди експлозията и дори не са били едновременно в ресторанта.

24-годишната испанка преминавала с кабрио край мястото, когато бутилката избухнала. При взрива тя била ударена по главата от отлепена рамка на прозорец, научи "Стандарт". Жената е с комоцио и в момента е в неврохирургия, ще бъде изписана днес, заяви Румяна Станимирова, пресаташе на Военномедицинска академия (ВМА).

В същата болница е оставен на лечение и сънародникът й, който е бил вътре в заведението, когато гръмнала бутилката. 41-годишният мъж е със счупен десен глезен и е гипсиран. "В момента е в Клиниката по травматология, може би ще остане още няколко дни в болницата", заяви Станимирова. Любопитното е, че двамата са случили и на лекарски екип, който знаел испански. Медиците, които ги обгрижили, научили езика, защото преди три години работили в испанска военнополева болница в Афганистан.

В най-тежко положение от общо 11 пострадали е мъж, който е бил приет в "Пирогов" с тежка черепно-мозъчна травма. Той е в кома и на командно дишане в централна реанимация, съобщи д-р Стоян Сопотенски, зам.-шеф по лечебната част на института "Пирогов". "Лекуваме го с очакване да се оправи, но травмата е тежка", заяви д-р Сопотенски. Лекарите в централната реанимация продължават да се борят за живота му. Още петима души са потърсили помощ в "Пирогов", но само една жена се е наложило да остане в болницата. Тя е 53-годишна българка, с комоцио. Лекарите са пуснали 31-годишен мъж от китайски произход, който е бил докаран късно снощи. Сред освободените пациенти има жена на 47 години, която е с контузия на лявото коляно. Друга дама на 55 години е с рана и контузия на лявото рамо. Има и пострадала жена на 36 години, която е с подкожно кръвонасядане и контузия на дясната яблъчна област на лицето.

Четирима от пострадалите по време на взрива пък са настанени в болница "Царица Йоана". Те са в добро състояние, съобщиха от здравното заведение. Няма опасност за живота на жената, която първоначално беше приета в шокова зала. Тя е настанена в централната реанимация на здравното заведение. Другият пациент е с фрактура на глезена и е настанен в травматологията. Останалите двама пострадали са били прегледани и освободени за домашно лечение, защото са отказали да бъдат хоспитализирани.
Трима китайски туристи, които похапнали във взривения ресторант на столичния бул. "Цар Освободител", се похвалиха вчера, че са се отървали на косъм. "Тръгнахме си 20 минути, преди да гръмне", разказа един от тях. Той и компанията му се бяха върнали на мястото около 10,30 ч в понеделник и снимаха с камера и фотоапарати всичко наоколо. На мястото на инцидента се разхождаха и няколко снабдители, които си търсеха различни документи, оставени в заведението. Хората, които живеят в сградата пък, вчера цял ден събираха изпочупените стъклата от стаите си.

"Чух тътен, все едно земята се отваря, а след това взрива. Прозорците се изпотрошиха, алармите се разпищяха, ние си събрахме багажа и зачакахме втори удар. Такъв обаче нямаше", разказа Иван Бояджиев, който е собственик на един от апартаментите.

Вътрешната част между сградите изглеждаше като след бомба. Хората не бяха в състояние да повярват, че подобно нещо е причинено от газова бутилка. 15 часа след инцидента екипите на ДОТИ все още бяха на мястото. Вече е ясно, че собственикът на фирмата, която стопанисва ресторанта, е китайски гражданин. Иначе самото помещение е собственост на български гражданин.

Имало опасност от втора експлозия

Имало е опасност от последващ взрив, разказва пред агенция Фокус главен комисар Николай Николов. "Не е видян пламък поради липсата на кислород", обяснява той. По информация от хората от обекта бутилките е трябвало да бъдат 15. Една е избухнала, 13 са изнесени навън. "Последната бутилка търсихме я снощи до късно, не успяхме да я намерим. Може би е някъде под развалините, а може би няма такава бутилка", казва главен комисар Николов.
"Това са съоръжения с повишена опасност и се съхраняват по определен начин. Не се контролират от пожарната, а от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор", допълва той. Според него нормално е било на мястото да има 4 бутилки. Николов препоръчва на хората бутилката, която взимат за собствена употреба, да бъде с етикет, че е проверена. Съоръженията, в които се зареждат тези бутилки, да ги зареждат максимум до 80%. "В тези горещини е по-добре и 70% от техния обем, за да не предизвикват такава опасност", допълва той.

Театърът на армията също пострада

Пристройката за чакащи артисти в Театъра на Българската армия е разрушена, в мазилката на основната сграда има пукнатини, вратата към сцената е избита, унищожени са декори. Това са някои от констатациите на комисия от Министерството на културата, проверила състоянието на сградата след взрива в съседния китайски ресторант.
Дворът на театъра е затрупан от отломки и изходът към ул. "Г. Бенковски" е блокиран. В мазилката на основната сграда на театъра има пукнатини, но риск няма. Сградата е застрахована и предстои да се направи оценка на щетите, допълниха от културното ведомство.

Оттам уверяват, че ще положат всички усилия, за да гарантират нормалното започване на новия театрален сезон.

Три фирми правят регистрацията

Лицензирани фирми осъществятат регистрирането на газови бутилки, научи "Стандарт". До края на 2011 г. разрешенията са издавани от Държавната комисия за метрологичен и технически надзор. После в сила е влязла европейска директива, според която се променя процедурата по нотификация на фирмите. Според запознати в момента има 3 фирми. Преди това разрешенията за тази дейност са били повече. Много от газовите бутилки обаче са преминали през технически преглед преди влизането в сила на новите правила. Хидравличното изпитание струва около 10 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай