Вучков: Трябва еднотипен подход при системите за видеонаблюдение в страната

Вучков: Трябва еднотипен подход при системите за видеонаблюдение в страната | StandartNews.com

Пловдив. "Необходим е еднотипен подход за изграждането на системи на видеонаблюдение в цялата страна", заяви пред журналисти в Пловдив вътрешният министър Веселин Вучков", предаде "Фокус". "МВР ще подкрепя примери като този на община Марица в Пловдив, съставена от 19 населени места, където е създадена система на видеонаблюдение със собствени средства. Това е едни много добър начин на взаимодействие между местна и държавна власт, който трябва да се мултиплицира на територията на цялата страна", каза още министърът.

Днес Вучков със ситуацията на място, преди предстоящата среща в средата на декември с ръководството на Сдружението на общините. Следващата седмица предстои да открие една пълноценна система за видеонаблюдение в община Червен бряг. "Идеята е да се очертаят проблемите и да се начертае еднотипен подход. В момента преобладават импровизациите", каза министър Вучков. "Когато има еднотипен подход, ще е ясно кой финансира проекта, кой поддържа системата и след това кой осъществява взаимодействието между полиция и местната общинска власт", поясни министърът.

"Изграждането на повече системи за видеонаблюдение по малките населени места в страната е една от конкретните мерки на ГЕРБ, при идването и на власт. Статистиката не само за България, но и за ЕС е категорична, че системите за видеонаблюдение се отразяват благоприятно върху масовата престъпност, имайки превантивен ефект. Като последствие те помагат за установяване на извършителите. В момента системи за видеонаблюдение са изградени в около 1/6 от общините в страната", каза Вучков.

Според него в рамките на една година този подход може да набере сила и скорост и да обхване всички населени места у нас. Основно финансирането е от страна на регионалните власти. МВР също има ангажименти откъм онези служби, които са в службите за комуникация и информационните системи, които трябва да осъществяват връзката между общините и регионалните дирекции.

По повод операцията на ДАНС, при която у нас бяха заловени предполагаеми членове на "Ислямска държава", Вучков заяви: "МВР оказва изцяло съдействие на ДАНС и прокуратура за извършване на действия, свързани със защита на националната ни сигурност, във връзка с радикалния ислям. Единствената цел сега е да се съберат годни доказателства за пред съда, добави Вучков. Очевидно е, че има доказателства в подкрепа на обвиненията, след като наказателното производство напредва, и то успешно от гледна точка на обвинителната теза. Но нека се изчака развитието на процеса докрай". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай