Всяка събота ще класират деца за детските градини

Всяка събота ще класират деца за детските градини | StandartNews.com

София. "Информационната система за обслужване на детските градини ще извършва всяка събота класирания, на базата на обявените свободни места", каза директорът на дирекция "Образование" към Столичната община Мария Минчева, предаде Фокус.

Това ще стане факт от 31 август и ще продължи до края на годината.

В момента протича само процесът на записването, т.е. родителите на класираните на 15 юни деца имат възможност до 28 юни да отидат на място в детската градина, за да запишат децата си, уточни Минчева. Класирането за детските градини и ясли до момента е преминало през четири етапа .

Първото е извършено на 26 април по граждански контрол, след което са направени още три. На 15 юни е било последното класиране. "На 26 август е датата, на която ние ще обявим свободните места за текущи класирания, а на 31 август ще бъде извършено и първото текущо класиране", каза Минчева.

"Няма промяна в издръжката на децата за лятото, тя е на база единен разходен стандарт, който е еднакъв през цялата година, както на база държавни дейности, така и на база местни дейности. Издръжката се осигурява от Столична община и няма промяна", каза Минчева.

Тя посочи, че в таксите на родителите също няма промяна за лятото. „Във Варна има една различна такса през летния период, но в София няма промяна. Размерът й е такъв, какъвто си е посочен в Наредбата за администриране на местни такси и цени на услуги. При пълно посещаване тя е 60 лева с преференциалните цени, които са заложени в тази наредба", заяви Мария Минчева.

В детските градини през лятото има смесени групи от деца. „В детските градини, които са отворени, на някой от места групите са смесени, предвид намалелия брой деца. Това не пречи на отглеждането и на възпитанието на децата, тъй като не се провеждат никакви педагогически ситуации в момента, които са по учебна програма", каза Минчева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай