Всеки трети път е в лошо състояние

Всеки трети път е в лошо състояние | StandartNews.com

Всеки трети път у нас е в много лошо състояние. Това показват данните в справочника "Пътищата на България" с автор инж. Ясен Ишев, издаден от Камарата на строителите. Тенденцията се запазва почти същата през последните пет години. Преди 2010 г. обаче пътищата в лошо състояние са били още повече. Тогава общата дължина на пътищата е била малко под 20 000 км, а разбити са били между 36% и 38% от шосетата.

Общинската пътна мрежа, която включва по-малките шосета и улиците в населените места, е дори в по-лошо състояние. Сега едва 2% от настилките по над 21 400-те километра републиканска пътна мрежа са в отлично състояние, показват статистическите данни. В същото време 14% от отсечките са в много лошо състояние, а 29% - в лошо. 12 на сто от пътищата пък са останали без трайна настилка. В добро състояние са 14% от шосетата, 12% са в средно, а 10% в задоволително.

За да се поддържат пътищата в добро състояние и за да не караме върху кръпки, е нужно да се ремонтират на всеки 10 години. Дълги години обаче у нас това не се е случвало. Затова сега са нужни инвестиции от 4 млрд. лв. годишно, за да станат пътищата ни като тези в Гърция, Италия или Германия. Такива средства обаче не могат да бъдат заделени нито сега, нито в близко бъдеще. Затова и институциите приоритизират ремонтите и рехабилитациите. Сега тежкотоварните автомобили преминават транзит през България за 11 евро, докато в съседните държави плащат 10 пъти повече, обясни шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров. Приходите от винетки са средно около 200 млн. лв. годишно. С въвеждане на тол системата се очаква те да се увеличат поне 6 пъти. Хърватия например, въпреки по-малката си територия, за 2013 г. е събрала близо 600 млн. лв. от тол такси, показват статистическите данни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай