Петък,

Всеки пети младеж живее в лоши домашни условия

От: Администратор -
1986
Всеки пети младеж живее в лоши домашни условия
A
A
A

Около 20 процента от младите българи във възрастовата група 15-29 години живееят в недобри или тежки жилищни условия, отчита доклад на Евростат за качеството на живот сред младите хора в ЕС през 2013 г. Това на практика означава, че всеки пети млад човек у нас живее в лоши домашни условия. За сравнение - през посочения период у нас броят на жилищата е бил около 4 милиона, а младите хора в тази възрастова категория /15-29 години/ са били около 1,3 милиона.

Според европейската статистика около 7,7 на сто от младите хора в ЕС във възрастовата категория 15-29 г. са били в подобна ситуация на недобри жилищни условия.

Най-зле в това отношение са били младежите в Румъния - там около 30 на сто /почти всеки трети млад румънец/ са били принудени да живеят в тежки жилищни условия. Следват Унгария, Латвия и България - по около 20 на сто.

В най-комфортни жилищни условия за посочения период са живели младите хора във Финландия, Белгия, Малта и Кипър - едва около 2 на сто от младежите там са изпитвали битови проблеми в жилищата си.

Под термина "недобри или тежки жилищни условия" Евростат разбира липсата най-малко на един от следните компоненти в жилището - тоалетна, вана, душ, покрив, самостоятелен кът за почивка и работа, както и пренаселени помещения.

По показателя "пренаселеност в домакинството" - отново Румъния е с най-висок дял на млади хора, които живеят в условия на свръхнаселеност в жилищата - близо 70 процента от младото население до 30 г. в северната ни съседка. По "пренаселеност в домакинството" за младите хора следват Унгария - 62 процента, България - 60 процента и др.

По този показател най-комфортно са живели младите хора в Белгия, Малта, Кипър и Ирландия - едва около 2 на сто от младежите там са били притеснени откъм претовареност в домакинствата.

Европейската статистика отчита, че има пряка връзка и взаимозависимост между рисковете за бедност и показателя "пренаселеност" за младите европейци - около 20 на сто от младежите на възраст 15-29 г. в ЕС попадат едновременно и в тези две категории.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички