Времето пенсионира 4 уникални професии

Тези занаяти вече са минало

Времето пенсионира 4 уникални професии | StandartNews.com

Бурното развитие на технологиите и навлизането на изкуствения интелект в почти всяка сфера от нашия живот неминуемо променят ежедневието ни. Много хора се притесняват, че някои професии ще изчезнат и светът вече няма да е онова място, на които сме свикнали да живеем.

Е, оказва се, че тези притеснения не връхлитат човечеството за първи път. През различните етапи в развитието на живота ни определени професии съвсем естествено са отпадали или драстично са променяли същността си.

Тези 4 професии вече не съществуват и няма да се върнат

Отговорник подреждане на кегли

В началото на XX в. боулинг залите в САЩ са имали нужда от хора, чиято работа е била да подреждат кеглите, след като са съборени от топката. През 1936 г. обаче Готфрийд Шмит изобретява машината, която автоматично реди кеглите. И също толкова автоматично елиминира една професия.

Запалител на лампи

Преди много години са наемани хора, които да се грижат за запалването на уличните газени лампи. Тяхната романтична професия обаче безвъзвратно изчезва, когато в края на XIX в. са изобретени лампите на ток.

Оператор на асансьор

Макар и да прилича отчасти на днешната професия на пиколото, следващото професионално занимание е доста по-специфично. За управлението на най-ранните версии на асансьорите преди много години е било нужно квалифициран човек, който да може да се справя с една наистина тежка машинария. В началото, разбира се, асансьорите са били използвани само за индустриални цели. Когато навлизат в ежедневието на хората обаче, се оказва, че трябва да има обучени хора, които да могат да управляват тези асансьори. Въпреки че автоматичните асансьори се появяват в началото на XX в., те се разпространяват масово едва след Втората световна война.

Професионален ловец на плъхове

През XIX и XX в. ловците на плъхове са били доста търсени професионалисти. В Англия например въпросните мъже улавяли плъховете, а след това ги давели в петрол. По този начин хората са се борели с бълхите и чумата. Разказват се истории и за това, че ловците на плъхове нарочно не ги убивали, а ги пускали обратно на свобода, за получат повече пари за повторното им улавяне. Дали това е вярно не знаем, защото тази професия отдавна не съществува.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Бате Иво
преди 2 месеца

Чудя се дали още има закупили Или майстори на дървени гаванки

Откажи