Войнов: Хаосът в кризисни ситуации е пълен

Войнов: Хаосът в кризисни ситуации е пълен | StandartNews.com

София. "Хаосът е пълен в държавата, в управлението на силите и средствата на място. Кой е ръководителят на тази кризисна ситуация, къде е този кризисен щаб и кой носи отговорност? Всеки прехвърля топката в държавата", заяви ген. Кирил Войнов, бивш началник на Националната противопожарна служба пред БНР,

"Страх от поемане на отговорност! Тези кугъри, които летяха, на Министерството на отбраната, защо не минаха над язовирите? Защо не отидоха на място? Защо не поставиха на язовирните стени постове? Имат достатъчно, ние сме 21-ви век, средства за връзка. Това трябваше на 15-ата минута да се отговори на хората. Нищо не се направи, разберете. Някои хора ги показаха пред телевизионните екрани за 15-20 минути, казаха ни, че всичко е под контрол, станаха и си заминаха. Да, екипите работят! Кой прецени колко техника, средства, личен състав, са нужни? Вие видяхте, в първия момент не беше решен въпросът с настаняване на хората. Дано са го решили", коментира Войнов.

Според Войнов държавният резерв е необходим именно в такива критични ситуации и неизползването му прави структурата в „куха".

"Кой прецени колко средства, личен състав и техника са нужни. В момента имаме проблем и той е голям. Видяхте, че в първия момент не беше решен проблемът с настаняването на хората. Дано са го решили. Къде е държавният резерв? За какво ни е? Има ли нещо вътре? Колко началници на държавния резерв се смениха в последните 25 години? За „Аспарухово" търсихме елементарни неща - ботуши, ръкавици, кофи. Ами това трябва да го има в държавния резерв."

Според Кирил Войнов не е ясно как е разработена системата за оповестяване при бедствия в Мизия, а и няма никаква превенция.

Той изтъкана, че хората не са напуснали домовете си от страх за имуществото и даде аналогичен пример в село Мечка. Трябва да се върне усещането за сигурност и увереност на хората и доверието им в институциите, изтъкна Войнов.

"В Цар Калоян и Перник все още има хора, които спят във фургони, въпреки заделените милиони за отстраняване на щетите", допълни той.

Министерството на бедствията и авариите, според него, не е било удачен вариант за справяне с кризите. Тази работа може да свърши и създадена с такава цел агенция, към която да премине и пожарната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай