Събота,

Война за 146 млрд. долара зад развода на Бил Гейтс

От: СТАНДАРТ -
Война за 146 млрд. долара зад развода на Бил Гейтс
A
A
A

Битка за 146 милиарда долара започва с обявения развод за Бил и Мелинда Гейтс. Семейството, което е заедно вече 27 години, управлява едно от най-големите богатства в света. Двамата ръководят една от най-големите благотворителни фондации в историята. Новината за развода им има силата да разтърси технологичната индустрия, огромно портфолио от бизнес и недвижими имоти и да окаже силно влияние в сферите на глобалното здравеопазване, политиките за борба с изменението на климата и социалните проблеми, включително половото равенство, пише Bloomberg.

ВИЖ ОЩЕ: Бил Гейтс и Мелинда се развеждат след 27 години

Двойката не намеква за финансовите си планове, въпреки че подчертава, че ще си сътрудничи за продължаване на своята благотворителна дейност.

„След много размисъл и много работа по отношенията ни взехме решението да прекратим брака си“, казаха двамата в кратко изявление, публикувано в Twitter вчера. „Отгледахме три невероятни деца и изградихме фондация, която работи по целия свят, за да даде възможност на всички хора да водят здравословен, продуктивен живот.“, добавят съпрузите, които се разделят.

65-годишният съосновател на Microsoft Corp. е на четвърто място в света по размер на богатството. 56-годишната Мелинда Гейтс е бивш мениджър на Microsoft и придоби международна известност с участието си в управлението на съвместната фондация Bill & Melinda Gates Foundation.

Фондацията вече е раздала с благотворителна цел над 50 млрд. долара. Тя подкрепи програмите за ликвидиране на маларията и полиомиелита, програми за изхранване на деца и ваксини. Миналата година фондацията отпусна около 1,75 млрд. долара за борбата с COVID-19, уточнява Ройтерс, цитирана от Инвестор.бг.

Създадена през 2000 г., Bill & Melinda Gates Foundation е най-голямата частна благотворителна фондация в САЩ и една от най-големите в света с нетни активи на стойност 43,3 млрд. долара към края на 2019 г. според последните налични годишни данни.

Бил и Мелинда Гейтс ще останат съпредседатели и попечители на фондацията, уточнява говорител на организацията в изявление по имейл.

„Не се планират промени в техните роли или организацията“, се казва в изявлението. „Те ще продължат да работят заедно, за да оформят и одобряват стратегии на фондацията, да се застъпват за проблемите на фондацията и да определят цялостната насока на организацията.“

Това е вторият неочакван развод сред  най-богатите хора в света в последните години след този на Джеф Безос и Макензи Скот през 2019 г. Тяхната раздяла раздели и участието им в капитала на Amazon.com Inc. и нареди Макензи Скот сред най-богатите хора на планетата. През следващите месеци тя се превърна във влиятелен филантроп, раздавайки милиарди долари на често пренебрегвани от дарителите милиардери каузи.

Богатството на Гейтс може да се окаже по-сложно за подялба от състоянието на Безос, което беше до голяма степен концентрирано в акциите на Amazon. Нетното благосъстояние на Бил Гейтс произхожда от Microsoft, но акциите на производителя на софтуер сега вероятно представляват по-малко от 20% от активите му. През годините той прехвърли голяма част от своя дял в Bill & Melinda Gates Foundation и точният му дял не е разкрит, откакто напусна борда на Microsoft миналата година.

Най-големият актив на Гейтс е Cascade Investment, холдингова компания, която той създаде с приходите от продажби на акции и дивиденти на Microsoft, и се управлява от Майкъл Ларсън. Чрез Cascade Гейтс има инвестиции в сферата на недвижимите имоти, енергетиката и хотелиерството, както и дялове в десетки публични компании, сред които например най-голямата железопътна компания в Канада Canadian National Railway и Deere & Co.

Моника Мацеи, бракоразводен адвокат и съдружник в Sideman & Bancroft LLP в Сан Франциско, коментира пред Bloomberg, че големият въпрос относно фондацията и семейното благосъстояние на двойката е до каква степен те планират да работят заедно занапред.

„Дори при най-приятелските разводи, които съм виждала, предпочитанието е да се раздели основата на две, така че да има повече автономност и по-малко смесване“, обяснява тя. Същият принцип се отнася и за компаниите за управление на семейно благосъстояние, където инвестициите могат да бъдат разделени на две.

Бил и Мелинда Гейтс живеят във Вашингтон, където според местните закони всичко, придобито по време на брак, се счита за равно притежание и на двамата партньори, но това не означава непременно състоянието да бъде разделено наполовина.

"Това не е задължително 50:50", казва Джанет Джордж, семеен адвокат във Вашингтон във фирмата McKinley Irvin. „Съдилищата могат да присъждат повече или по-малко в зависимост от това какво е справедливо и справедливо.“

Законите в щата също така определят 90-дневен период за размисъл от деня, в който дадена двойка първоначално подаде молба за развод, до деня, в който той може да бъде финализиран от съдия най-рано. При търсене в публичните архиви в понеделник не е открито такова заявление от Бил и Мелинда Гейтс.

Джордж коментира, че обществото може и никога да не разбере как е поделено богатството, защото то може да бъде скрито зад частни договори. Не е ясно също дали двамата са подписали предбрачно споразумение. Най-малкото им дете е на 18 години.

Разводът повдига и въпроса за концентрацията на толкова голямо влияние върху глобалните хуманитарни въпроси под контрола на супербогати хора. "Разводът на Гейтс ще промени не само живота на семейството. Той ще се разпростре в света на бизнеса, образованието, общественото здраве, гражданското общество, филантропията и не само", коментира пред Ройтерс Ананд Гиридхарадас, автор на книгата "Победителите прибират всичко".

"Това е така, защото нашето общество е направило колосалната грешка да позволи на богатството да закупи възможността да взема квазиправителствени решения като частен гражданин", допълва той.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички