Военноисторическият музей отваря врати за деня на бащата

Военноисторическият музей отваря врати за деня на бащата | StandartNews.com

София. За трета поредна година Националният военноисторически музей отваря врати в деня на бащата на 14 юни. Гостите на музея ще могат да видят част от съвременната техника на Българската армия, уникални превозни средства и машини, иновативни детски играчки и вълнуващи атракции. Входът за тях, както и за постоянната хронологична и външната експозиция на музея ще е безплатен.

Много игри и забавления очакват децата - приказни герои и животни, кукли за куклен театър, приключения в космоса, радиоуправляеми джипове, конструктори на модели от областта на физиката, електротехниката, метеорологията и двигателите с горивна клетка, рисунки с отпечатъци, образователни активни карти и разнообразни интерактивни изнендади.

Умалени модели на влакчета ще зарадват всички, които са привлечени от ЖП моделизма, дислоцирайки сухопътни части на Българската армия, докато почитателите на по-модерните транспортни средства и технологии ще могат да се състезават с коли чрез симулатор с волан и различни видеоигри. Виртуалните преживявания ще се превърнат в реални, защото във външната експозиция на музея децата ще влязат в ролята на истински пилоти на колички, които ще управляват на специална надуваема писта.

Бащите пък ще могат да седнат зад волана на едни от най-модерните автомобили, както и на влекач разполагащ с най голямата кабина (два метра вътрешна височина), трактори и камиони, оборудвани с най-съвременните интелигентни технологии за управление и навигация. След като се насладят на комфорта на луксозните возила, мобилен автосервиз ще им даде възможност да демонстрират и предадат на своите наследници ценен опит по поддръжката на автомобила.

Търсачите на силни усещания и преживявания ще бъдат предизвикани да изкачат 6-метрова мобилна стена за катерене, а откривателският им дух ще бъде стимулиран от иновативна GPS-игра за откриване на „съкровища". Заобикалящият ни свят може да бъде преоткрит и чрез литературата, затова за отмора, Лятна читалня ще посрещне малки и големи с увлекателни четива и интригуващи истории за живота на планетата.

Младежи са проектирали детска къща за игра, която ще бъде построена с помощта на малките приятели на НВИМ. Те ще могат да сглобят сами хранилки и къщички за птици, както и да пресадят красиви пролетни цветя, които да отнесат със себе си за спомен от празника на таткото в музея.

Специално за събитието Българската армия (БА) ще представи бронирана колесна машина „Гардиън", военен автомобил „Хамър", автомобил Sand-cat, маркиран автомобил с повишена проходимост и въоръжение, високопроходима линейка – участвала в мисии, както и други съвременни технически средства на БА (ЛАПП Мерцедес „G270 CDI", ТАПП Мерцедес „Зетрос 1833S" и „Унимог 5000", САПП HMWWV, товарен автомобил с повишена проходимост Мерцедес Актрос 1832А, лек автомобил с повишена проходимост Мерцедес G270). Катапултно кресло за авиационна техника и защитно снаряжение за летателен състав ще пренесат посетителите в атмосферата на българските ВВС, като автентичното преживяване ще бъде допълнено от свободния достъп до кабините на вертолет МИ-8 и самолет МИГ-21 БИС, както и до отделенията за управление на ракетен комплекс 2К 52 ФРОГ „Луна-М" и танк Т-34.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай