Водолаз ще бори безработицата

Новият шеф на Агенцията по заетостта е и запален тенисист

Водолаз ще бори безработицата | StandartNews.com

Професионален водолаз поема Агенцията по заетостта. Новият шеф Асен Ангелов има международна капитанска тапия да обучава за гмуркания на всякаква дълбочина. 35-годишният софиянец и ерген от години е пристрастен към водния спорт. И затова обикновено гледа да съчетава пътуванията си по света с интересни за гмурканията дестинации. "Винаги когато имам възможност, подбирам местата да са хубави за престой както над водата, така и под водата", шегува се Ангелов. А за водолазите най-привлекателни са топлите морета и океани.

Покрай консултантската си дейност Ангелов е пътувал доста. Преди да поеме поста директор на Агенцията по заетостта, той се занимава с финансово консултиране, изготвяне на пазарни анализи, инвестиционни проекти. Завършил е финанси в УНСС, а по-късно защитава докторска степен в Стопанската академия в Свищов. Специализирал е финансов мениджмънт и анализ в Делауеър, САЩ. Преминал е множество квалификационни курсове към Европейската комисия, включително и курсовете на ОЛАФ за установяване и идентифициране на нередности и опити за измами с евросредства.

Мечтата на Ангелов е в бъдеще да се занимава с преподавателска и академична дейност, разбира се, в сферата на финансите. Заниманията му до момента по разработване на модели на оценка на въздействието на вложените средства в пазара на труда и социалната политика, от една страна, са пряко свързани с новата му позиция, но от друга, са сериозна основа за по-нататъшно академично развитие, смята той. А увереност да се развива и като преподавател му дава и активната работа като член на Ротари клуб, където с голямо удоволствие по различни проекти води обучение на млади хора за придобиване на различни лични умения. Ангелов има магистратура и по хебраистика - дипломатически отношения с Израел и Близкия изток, от НБУ.

За новата си позиция Ангелов признава, че я поема с убеждението, че държавната администрация е мястото, където човек много бързо може да покаже професионалните си качества. Не само дали е подготвен, но и дали може да работи коректно и да постигне резултати. Ангелов вече е работил в Агенцията по заетостта през 2007-2008 г. - период, в който основно е отговарял по разработването на новата Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Първите дни от назначението му бяха съпроводени от публикации за водени проверки срещу него заради сигнали за нарушения по усвояването на средства от тогавашния Социално инвестиционен фонд. "Това са неща, които много отдавна е доказано с факти и документи и след редица проверки, че не са верни", казва Ангелов. "Ако имах дори и капка притеснение, по никакъв начин и повод нямаше да приема толкова отговорен публичен пост", казва новият шеф на Агенцията по заетост. Заради новата си работа той не само ще съкрати пътуванията си за практикуване на любимия водолазен спорт. Ангелов е и много активен тенисист. И за да намира време за корта, вече става много рано сутрин, за да поиграе тенис преди работа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай