ВМЗ Сопот с 4 пъти повече приходи

ВМЗ Сопот с 4 пъти повече приходи | StandartNews.com

Предприятието отбеляза своята 80-а годишнина

Оръжейницата планира да възстанови гражданското производство

Близо 4 пъти и половина са се увеличили приходите на ВМЗ Сопот през първото тримесечие на годината спрямо същия период на миналата година. Реализирана е продукция за 94 млн. лв., а печалбата е 38 млн. лв. Сумата надхвърля приходите от цялата 2015 г. Това отчете вчера изпълнителният директор на завода инж. Иван Гецов по време на отбелязването на 80-ата годишнина от създаването на предприятието. На честванията в Сопот се събраха над 400 гости. Сред тях бе министърът на икономиката Божидар Лукарски, който е принципал на държавната оръжейница, областният управител на Пловдив Здравко Димитров, кметовете на Карлово, Сопот и Иганово д-р Емил Кабаиванов, Деян Дойнов и Павел Павлов, цялото ръководство, работници и служители на оръжейницата, както и представители на синдикалните структури в завода.

"Превръщането и затвърждаването на ВМЗ Сопот като конкурентоспособен и иновативен производител на специална продукция от европейски ранг е наш основен приоритет", отчете министър Божидар Лукарски. Държавният военен завод има подсигурени поръчки за следващите две години и половина, което ще позволи модернизиране на производството и въвеждане на нови изделия. Най-продаваните изделия на ВМЗ Сопот са противотанковите и противопехотните гранати. "Един от приоритетите ни е да засилим развойната дейност, като разработваме наши патенти на популярни боеприпаси, с което да ги направим по-модерни", обясни министърът. Той припомни, че преди година заводът е бил в тежко финансово състояние, но днес "предприятието отваря нова страница в развитието си".

Ръководството на ВМЗ вече има изготвен бизнес план, който предвижда диверсификация на производството, което ще намали неговата зависимост от специална продукция, съобщи изпълнителният директор Иван Гецов. "Войните започват и свършват. Редно е да направим подготовка какво ще се случи тогава, когато ще намалее търсенето на специална продукция", обясни той. Затова намеренията са във ВМЗ Сопот да се възстанови производството на гражданска продукция. "Още повече, че в момента обстановката е благоприятна и всичко, което влиза като парични средства, може да бъде използвано за развитието на гражданската продукция", заяви изпълнителният директор. Засега Гецов не разкрива какви изделия се планират да бъдат произвеждани, но посочи, че няма да бъдат в конкуренция с масовото китайско производство. Във възстановения Музей на оръжейницата, който беше открит вчера, може да се види, че някога във ВМЗ Сопот са се произвеждали велосипеди, прахосмукачки, обувки, дрехи, мебели.

"Приветствам тази идея на г-н Гецов. В края на 80-те години приключва диверсификацията на продукцията на завода, след това се е провеждала само военна продукция. В един момент като стеснихме пазара, виждаме какво се случи и със социалните придобивки на работниците, и със съкращаването на работна ръка, и със задълженията", коментира министър Лукарски.

В момента предприятието усеща остър недостиг на квалифицирани кадри, особено средни специалности, свързани с машиностроенето. От есента на м.г. в оръжейницата са назначени близо 1000 човека, а до края на 2016 г. се планира разкриването на още 500 работни места. "Местната икономика не чака и сме принудени да задоволяваме тези нужди от кадри чрез наш собствен вариант на дуална система на обучение", поясни министър Лукарски. В професионалните гимназии в Сопот и Карлово от есента ще бъдат разкрити по една паралелка за техници специално за ВМЗ Сопот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай